Намаляват замърсяването на въздуха над Асенoвград чрез прекратяване ползването на въглища

7363
Намаляват замърсяването на въздуха над Асенoвград чрез прекратяване ползването на въглища

Завишение на праговата стойност над нормално допустимите за опазване на човешкото здраве е регистрирана на територията на община Асенoвград. Проучванията са за референтните 2014 г. - 2015 г.

Фините прахови частици и Кадмий са най-честите замърсители на въздуха в асенoвградски регион, сочат данните от имисионния контрол.

В 2 ч. тази нощ изключват водните помпи в Асенoвград

Точно в 2 ч. тази нощ ще бъдат спрени водните помпи, захранващи Асеновград, заради което целият град ще остане на сухо задълго. Очакв...

За решаването на проблема със замърсяването и по насока от РИОСВ-Пловдив, Община Асенoвград е изготвила и изпълнява Програма за намаляване нивата на замърсяване с фини прахови частици и Кадмий и достигане на установените норми в атмосферния въздух с План за действие 2016 г. – 2019 г.

Територията, за която е установено превишаване нивата на замърсителите, обхваща малка част от Първи, Пети и Шести район. Първи район включва кварталите „Христо Ботев“, „Възраждане“ и „Лозница“. В Пети район се вписват кварталите „Васил Левски“, отново „Възраждане“, „Единство“ и „Баба Тонка“.

Шести район включва кварталите „Долни Воден“ и „Горни Воден“. Източници на замърсители с фини прахови частици в градовете обичайно са изгарянето на дърва, горива и въглища за битово отопление и изгорели газове от автомобилите – при триене на автомобилните гуми с асфалта, при износване на накладките на спирачките и суспндиране на прах от пътните платна. Кадмий, пък, се изпуска при почвен прах и пожари.

Антропогенните източници на веществото са производството на цветни метали, желязо, стомана и цимент, изгараяне на въглища, отпадъци и съвсем малки количества от дизелови горива. Анализът показва, че през зимния период са измерени най-високите нива на наличие на фини прахови частици, което определя и произхода им – битовото отопление в комбинация с неблагоприятни метеорологични условия. Една от мерките за справяне с проблема е въвеждане на собствена система за контрол на изразходените от населението твърди горива. Целта на посочените мерки е постепенно намаляване и прекратяване ползването на въглища, както и недопускане изгрянето на синтетични отпадъци в битовия сектор.

Шестима първокласници в село Мулдава, седем – в Златовръх

Точно шестима първокласници ще прекрачат прага на класната стая в ОУ „Отец Паисий“ в асенoвградското село Мулдава през нова...

И още - провеждането на широка разяснителна кампания за подобряване енергийната ефективност на сградите. Благоустрояване на зелените площи чрез допълнително озеленяване. Ремонт и възстановяване на повредени пътни и тротоарни натилки, машинно миене и почистване на основната пътна мрежа в града. Системен контрол към всички строителни обекти за недопускане емитиране на прах и замърсяване на инфраструктурата. Друга основна част от Програмата за периода 2016 г. - 2019 г. е извеждането на транзитния трафик от моторни превозни средства през обходни и околовръстни пътни участъци на Асеновград.

Според анализа е належащо понижаване процентното съдържание на Кадмий в праховите емисии, изхвърляни от комините в атмосферния въздух от технологичните и вентилационни съоръжения на „КЦМ” - до степен, покриваща целевите норми от 5 ng/m3. Възможно е това да оказва съществено влияние поради близостта си и посоката на преобладаващите западни и северозападни ветрове към квартал „Долни Воден“ и централната градска част на Асеновград. Предвижда се проблемът да бъде решен с въвеждането в редовна експлоатация на реализирания проект „Ново оловно производство”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com