Настаняват младежи на мястото на Дневния център за деца с увреждания в Асеновград

3976
Настаняват младежи на мястото на Дневния център за деца с увреждания в Асеновград

Община Асеновград обеща да предприеме действия по разкриване на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и той да стане факт през 2018 г. Това се обяснява в отговор на подписката, събрала над 3 200 подписа и внесена от майки до кмета и председателя на Общинския съвет в града.

За да бъде реализирана целта непълнолетните, които на този етап посещават Дневния център за работа с деца с увреждания, ще бъдат преместени във вече необитаемата сграда на бившия Дом за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград.

За да се осъществи идеята, Общината пое ангажимент до 28.04.17 г. да кандидатства за финансиране от 100 000 лева по Приоритетна ос „Регионална социална инфраструктура“, процедура „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за деца“ по ОПРР.

Целта е да бъде извършен ремонт на първия етаж от сградата на закрития детски дом и Дневният център да бъде преместен там, като капацитетът му ще достигне 50 места. Родителите, организирали подписката, не са съгласни с решението на Общинска администрация-Асеновград. Габриела Стефанова е сред основните инициатори.

Пред Actualno.com тя коментира, че „това е пълен абсурд“. Причината за недоволството е малката площ на настоящия Дневен център за деца с увреждания. Той представлява една зала плюс помещение, в което се хранят потребителите и още една стая, наподобяваща кабинет. Според родителите, мястото е недостатъчно за осъществяване на други дейности, освен апликиране и рисуване. А за да се развиват физически и интелектуално младежите с увреждания би следвало да им се предложат алтернативни занимания.

Справка от Дирекция „Социално подпомагане“-Асеновград показва, че в общината са регистрирани около 210 деца с трайни увреждания. Капацитетът на настоящия Дневен център е 30 места.

19 съветници подкрепиха бюджет 2017 г. на Асеновград

Балансиран устойчив Бюджет с прецезирани разходи и без поемане на излишни финансови рискове, прие днес местният парламент на Асеновград...

„Не знам този отговор дали да го приема като отказ, или не. Ние искаме децата ни да се социализират. В тази сграда няма кухня, в която например да се учат да готвят. Нито има обособено помещение, в което да се занимават с някаква трудова дейност. Мен този отговор от заместник-кмета Мария Вълканова не ме удовлетворява! Дори ме учудва и озадачава – как ще съберат толкова много деца в такава малка сграда?“, пита Габриела.

Родителите обясниха, че изчакват отговора и от председателя на Общински съвет-Асеновград доктор Светозар Шуманов. И тъй като не са съгласни с посоченото решение следващата стъпка, която ще предприемат е да подадат жалба до Министерството на труда и социалната политика, в която да поставят същите искания.

„Едничкият въпрос, на който никой до момента не може да ми отговори, но аз все още продължавам да го задавам, е защо непосредствено след като бе изграден Дневният център за деца с увреждания, не беше кандидатствано по друга или по същата еврпейска програма? Това не се случи през целия мандат 2011 г.-2015 г., нито през 2016 г. За този период можеше да се кандидатства. А в случай, че се получи одобрение съществуваше реален шанс институцията да е готова досега.“, каза в заключение Габриела Стефанова.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com