Нова Комисия в Асеновград следи дали осъдени изпълняват възпитателните мерки

7503
Нова Комисия в Асеновград следи дали осъдени изпълняват възпитателните мерки

Комисия, която ще съблюдава изпълнението на възпитателните мерки, наложени на престъпили Закона асеновградчани, бе създадена от Общинси съвет-Асеновград. Друга задача на членовете й е превантивната дейност, каза за Actualno.com председателят Мария Пейчева.

Целта на Наблюдателната комисия е да подпомага за реинтеграцията в обществото на извършилите престъпление, след изтърпяване на наказанието. Как ще функционира това звено? Изпращат се писма от съответните съдилища, които условно предсрочно освобождават лица, наказани с „Лишаване от свобода“.

Татковци правиха прически на своите дъщери за Празника на бащата

Бащи от Асеновград правиха прически, надуваха балони и ядоха локум заедно с децата си на първия Празник на Таткото в асеновградската ЦД...

Функцията на структурата е да следи за изпълнение на конкретния съдебен акт, постановен от Съда. В тази връзка, е изпратен препис до асеновградската Наблюдателна комисия от Споразумение, с което се налага наказание „Възпитателна работа“ на условно осъден асеновградчанин, чието престъпление не се споменава в документацията.

На практика, взаимодействието между наблюдаващите членове и изтърпяващия наказанието ще се случи чрез срещи и анализи на доклад от пробационните служители. Те би следвало да посочат евентуалните опасности при поведението на осъдения и каква е вероятността той да повтори извършеното деяние. Комисията цели да осъществява влияние с положителна насока върху конкретната личност.

Членовете ще се събират и ще провеждат заседания само при изпращане на изпълнение за конкретно лице. Според Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража и в редакцията му от 2009 г. е предвидено създаване на Наблюдателна комисия във всяка една община. В Асеновград до момента нямаше такава, но с решение на Общинския съвет в града, бяха определни нейните членове, които са и съветници. Тя ще започне да функционира съвсем скоро. Вчера Мария Пейчева бе избрана за председател на Наблюдателната комисия в Асеновград, а за секретар бе назначен Крум Марков. Членове са общинските съветници Атанас Нейков, Драгомир Георгиев и Айсин Кюлджю, както и представители на Затвора в Пазарджик и на Пробационната служба към звено – град Асеновград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com