Обновяват малкия зеленчуков пазар в Асеновград наполовина

7584
Обновяват малкия зеленчуков пазар в Асеновград наполовина
Снимка: Наси Маркова

Цялостно обновен ще бъде половината от малкия пазар, намиращ се на улица „Цар Иван Асен II“ в Асеновград. Това предаде кореспондентът на Actualno.com от населеното място.

Първоначалната идея бе реновирането на тържището да се осъществи изцяло и ремонтните дейности да приключат за около месец. Впоследствие се оказва, че за тази цел не достигат около 10 000 лева. Наложило се да се отклонят средства за поставяне на специални щори на Общинския пазар. Те са изработени от специфична материя, задържаща топлината. Щорите не били предварително предвидени в проекта, затова трябвало да се поръчат допълнително. Сумата за тях била заделена от бюджета на „Пазари и тържища“.

В Асеновград отбелязват деня на интензивното ходене с разходка до Асеновата крепост

Асеновград се включва в Международния ден на интензивното ходене. Инициативата ще се проведе за поредна година. Стартът на събитието ще...

„Това, което е направено до момента на малкия пазар, коства приблизително 16 000 лева. Изкопните работи за целия пазар са за окло 8 000 лева – говорим за изграждането на джобовете. А цялостният метален навес ще струва от порядъка на 18 000 лева.“ Това обясни шефът на „Пазари и тържища“ в Асеновград Антония Стоянова. Тя поясни, че в момента се изпълнява първата част. Втората, тъй като не достигат средства, ще бъде реализирана през февруари следващата година.

Девет са масите, които остават при старите условия през настъпващата зима. До февруари 2016 г. със старите конструкции ще бъдат търговците и производителите, заели масите от стълбите, които разделят пазара до края му, в посока центъра. Тогава нови изкопни работи няма да се извършват. Само ще се осъществи подмяна на конструкциите. По думите на Антония Стоянова, масите в тази зона почти винаги през зимните месеци стоят празни, тъй като голяма част от производителите не излизат тогава. Ще се използва този период, за да бъде извършена и втората част от ремонта.

„Към днешна дата умишлено не са циментирани и тротоарните плочки. За поставянето на металния навес самите колони трябва да бъдат застопорени за тротоара. Тогава ще последва и окончателното циментиране на плочките.“, каза Стоянова. И посочи, че се очаква основните ремонтни дейности да приключат най-късно до края на настоящата седмица. След това ще бъдат поставени и масите за търговците и производителите.

Предвижда се в ремонтираният участък да има осем маси с площ по 3 квадратни метра. Досега масите бяха с площ по 1 квадратен метър. Антония Стоянова обясни, че досега търговци и производители плащаха около 53 лева-54 лева за една маса. След ремонта, наемът ще бъде леко повишен, заради три пъти увеличеният размер на масите и ще се плаща точно по 73,45 лева месечено.

Творци от Асеновград се обединиха около идеи за развитието на туризма в града

Осигуряване на сграда за създаване на постоянна галерия с художествена сбирка. Това е една от идеите на асенновградски творци, целяща р...

„Умишлено слагаме по-големи маси, за да може тротоарите да бъдат свободни и да не се нарежда нищо там, а всичката стока да бъде изложена на самата търговска маса.“, коментира Стоянова. Допълнение, което ще бъде извършено на малкия пазар в Асеновград е изграждане на ветроустойчива стена. Разходите по нея ще са за сметка на фирмите изпълнители и няма да се оскъпи проектът, категорична бе Стоянова. Тя уточни, че постъпили жалби, сигнали и оплаквания от недоволни граждани засега няма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com