Огромни гилзи от оръдия показват в Исторически музей-Асеновград

9466
Огромни гилзи от оръдия показват в Исторически музей-Асеновград
Снимка: Actualno.com

С изложба на боеприпаси и снаряжение Военното формирование в Асеновград отбелязва Съединението на България. За първи път експозицията на асеновградския артилерийски полк е гостуваща на Историческия музей в града. Представят се въоръжението и снаряжението, с което боравят артилеристите в Асеновград. Основно са показани огромни гилзи от оръдия, като най-голямата експонирана е за Гаубица – 152 милиметра.

Интерес представляват и учебните снаряди – макети на оригинални боеприпаси. Впечатление на най-любопитните сред посетителите направи специалният снаряд, наречен „Стършел“. Ползван е за заглушаване на радиовълни. Когато се изстрелят няколко подобни снаряда, врагът изгубва своите комуникации. Сред експонатите в изложбата са военната каска и приборите за разузнаване. Будещи любопитство съоръжения са стереотръбата и далекомерите. Те служат за наблюдение и за изчисляване точното попадение на изстреляните снаряди. Част от изложбата в Исторически музей-Асеновград са различните уреди за шпионаж. Показани са старинни съветски и немски бинокли, както и съвременни американски такива. Изложени са специализирани оръжия и прибори за чертане и измерване.

Планирано: Временно ще затворят за движение "Железния мост" в Асенoвград

За около три дни, в края на месец септември, ще бъде преустановено движението по „Железния мост” в Асеновград. „Води...

За първи път пред посетителите на изложбата се показва минохвъргачката. Сред оръжията, разположени във витрините на музея, гордо са застанали руски и немски картечници. Една от тях е специална, наречена е „Черната смърт“. Тя произвежда по 600 изстрела в минута, поради което е била изключително опасна и за хората, които са я ползвали, и съответно – за врага. В сградата на Историческия музей, посетителите могат да се запознаят с експозицията на Военното формирование в следващия един месец. Освен с откриването на изложбата „Въоръжение и снаряжение от 4-ти артилерийски полк в Асеновград”, официалните тържества по повод утрешния празник стартираха още на 5 септември.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметната плоча на Пере Тошев в града в знак на признателност към делото и саможертвата на героите, отдали живота си за съединението на Княжество България с Източна Румелия. Присъстващите почетоха паметта на загиналите с едноминутно мълчание. Веднага след това зазвуча българският химн. Честването започна с приемане на почетната рота от командира на Военното формирование в Асеновград полковник Лъчезар Мишев.

Гост лектор на събитието бе доцент Симеон Кацаров - преподавател по история в ПУ „Паисий Хилендарски”. Пред асеновградчани той акцентира върху факта, че градове, като Асеновград, имат изключителна заслуга за осъществяване на Съединението. А комитетите там са били едни от най-добре организираните и мотивирани в заветната цел. Венци и цветя пред паметната плоча на Пере Тошев в Асеновград поднесоха Общински съвет-Асеновград, Исторически музей, партийни организации, местното духовенство и граждани. Тържествата по повод празника продължиха в късния следобед в село Конуш, където ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча на участниците в Конушенската чета. Точно в 18 ч. започна поклонението пред паметника на поп Ангел Чолаков в село Новаково.

Днес, в деня на празника /06.09.17 г./ от 11:30 ч. на площад „Академик Николай Хайтов” в Асеновград ще се състои празничен концерт на оркестър „Млади тракийци”.

Намаляват замърсяването на въздуха над Асенoвград чрез прекратяване ползването на въглища

Завишение на праговата стойност над нормално допустимите за опазване на човешкото здраве е регистрирана на територията на община Асенoв...

Вижте снимки от изложбата в галерията ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com