Почти 90% от децата са подложени на сексуален тормоз в интернет

928
Почти 90% от децата са подложени на сексуален тормоз в интернет
Снимка: Thinkstock

Едва ¼ от децата, подложени на тормоз или агресия в интернет пространството, са склонни да споделят за това. Статистиката сочи, че близо 90% от малчуганите са се сблъсквали с подобен проблем. Данните представи в Асеновград омбудсманът на България Мая Манолова.

Тя бе официален гост-лектор на Четвъртата национална конференция, домакин на която бе асеновградска Община. Темата на срещата бе свързана именно с безопасността на малките потребители на интернет. „Децата започват да сърфират в онлайн пространството на все по-ранна възраст. Достъпът до интернет става все по-лесен, а родителите не са наясно как точно да контролират и защитят подрастващите.

Асеновградчани: Таксуват ни за синя зона преди 8 ч.

Зоната за платено паркиране на улица „Иван Вазов“ в Асеновград започва да функционира час по-рано от обявеното, твърдят гра...

В училищата липсват подходящи образователни програми, свързани с безопасността в мрежата.”, посочи в лекцията си Мая Манолова. В Асеновград омбудсманът изнесе статистически данни, които показват, че всяко пето дете е било жертва на сексуален тормоз в интернет. 89% от предложенията за секс към малчуганите се правят в онлайн мрежата. Броят на педофилите, регистрирани в интернет, надхвърля 750 000.

Установено е, че 100 000 от тях са създали свой профил във Фейсбук. Данните сочат, че ежеседмично децата стоят пред компютър около 30 часа. Доста от това време те отделят, за да посетят порносайт или сайтове за запознанства.

„Само за година броят на снимките, демонстриращи сексуална експлоатация над малките потребители, публикувани в интернет, е нараснал четири пъти“, разкри в Асеновград обмудсманът. По думите й, според американско проучване, 75% от децата са склонни да предоставят безвъзмездно своите лични данни, неподозирайки опасността от това. Манолова смята, че решение на проблема с безопасността в интернет може да бъде създаването на единна устойчива държавна политика, както и изготвянето на национална стратегия за киберсигурност.

Обмудсманът на страната съобщи, че вече е отправила препоръки към трите мобилни оператора в България да създадат специален софтуер за родителски контрол с интернет филтър, който да защитава децата от опасностите в мрежата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com