Последна информация за горския пожар над Нар. бани и Югово (СНИМКИ)

3906
Последна информация за горския пожар над Нар. бани и Югово (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Доброволно формирование „Асеневци“ се включва активно в гасенето на пожара над селата Нареченски бани и Югово. Доброволците на Асеновград са участвали многократно – от 13-ти до 15-ти август, както и на 18-ти и 24-ти август. Те са се включили основно в дейности по ограничаване на пламъците в землището на Нареченски бани. Общо до момента в гасителните дейности са се включили 26 доброволци, като някои са участвали повече от един път.

Франция: Хиляди евакуирани на Лазурния бряг заради горски пожар

Хиляди хора са били евакуирани от района Вар в Южна Франция на около 50 км западно от Сен Тропе заради горски пожар, избухнал вчера, пр...

За всички тях е осигурена необходимата по изисквания и стандарти екипировка. Тя съдържа полугащеризон и яке, издържащи на висока температура. Предоставените на доброволците ни обувки са термоустойчиви. Осигурени са и тениски с логото на община Асеновград, с цел отличаване на доброволното формирование по време на дейността му, както и каски и ръкавици. Екипировката е закупена със субсидии от държавата. Освен облекло, за смелите мъже и жени от „Асеневци“, чрез общинско финансиране, са закупени радиостанции и специални средства за пожарогасене в планинска гориста местност. Придвижването на доброволното формирование се извършва с транспорт от община Асеновград.

Асеновградските доброволци са предварително подготвени за подобни ситуации. Всеки един от тях е завършил първоначален основен курс за доброволци по утвърдени модули от академията на МВР. Проведено им е и обучение за оказване на първа долекарска помощ. Преминали са и учебна програма по пожарогасене в Районна служба пожарна безопасност и защита на населението (РСПБН) – Асеновград, под ръководството на началника на службата главен инспектор Величко Бришимов.

Как да предпазим горите от пожари през лятото и как да се пазим от горски пожари

Горските пожари представляват опасност за екосистемата, населените места, животинските видове, стопанството и хората. Горите предпазват...

Освен доброволци от Доброволно формирование „Асеневци“ и пожарникарите, в борбата срещу огнената стихия над Нареченски бани и Югово се включиха много военнослужещи от ВФ 24490, както и два вертолета, които се опитват да потушат огъня с изсипване на вода от въздуха. Комуникацията между кмета на Асеновград доктор Христо Грудев и ангажираните с проблема организации и институции продължава. Към днешна дата няма опасност за населените места в района. В това увери Величко Бришимов.

Той съобщи, че пожарогасителните действия продължават активно на няколко фронта. В най-високата част над Югово, където местата са недостъпни или трудно достъпни, огънят е засипван с вода от вертолетите. „Дейността им е ефективна и дава резултат засега“, посочва началникът на асеновградската пожарна. Той съобщи, че временно атакуването на огъня от въздуха е спряно, тъй като скоро се очаква буря и става опасно за екипажите. Ако метеорологичните условия позволят, вертолетите отново ще възобновят дейността си. Екипите, които работят на терен за овладяване на пламъците, действат организирано и към момента контролират и удържат огъня в дерето. По последна информация, над квартал "Наречен" започва да вали дъжд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com