Прием документи по "Нова възможност за младежка заетост" в Асеновград и след Нова Година

9740
Прием документи по "Нова възможност за младежка заетост" в Асеновград и след Нова Година

Удължен е срокът за прием на документи по схема „Нова възможност за младежка заетост” в Дирекция „Бюро по труда“ в Асеновград. Периодът на програмата изтича до края на този месец. Приемът на документи от младежи и паралелно - на заявки от работодатели за разкриване на свободни работни места - по схема „Младежка заетост” ще продължи и след Нова Година. Това съобщиха за Actualno.com от Дирекцията в Асеновград.

Стана ясно и, че работодателите от града могат да подават заявки в „Бюрото по труда”. Документите ще се приемат и ще се обработват текущо по реда на тяхното постъпване. Целта е да се избегне забавяне при подбора и оценката на работодателите.

В Асеновград Дядо Коледа и Златна фея зарадваха 70 деца в риск

Над 70 малки асеновградчани, жители на община Асеновград, бяха зарадвани от среща с Дядо Коледа. Специалното тържество „Чудесата ...

Схемата е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014 г.-2020 г. и се изпълнява от Агенцията по заетостта на територията на цялата страна. Целта е да бъдат осигурени стаж и обучение на работното място на 8 000 младежи от цяла България, които са на възраст до 29 г., включително. Схемата „Нова възможност за младежка заетост” предоставя шанс на асеновградски работодатели да наемат младежи в две основни направления: „Стажуване“ и „Обучение по време на работа“. При първия случай всеки работодател има възможност в съответствие със своите потребности да включи по програмата млади хора, които са със завършено средно или висше образование, но нямат нито един ден стаж по специалността.

Предвидено е стажуването със средства от програмата да е за срок от шест месеца. През този период работодателят или определен от него служител изпълнява ролята на наставник на наетия по схемата младеж. Целта е максимално усвояване на практически умения по придобита професия или специалност в рамките на стажа. При направлението „Обучение по време на работа“ всеки работодател има възможност да обучи в съответствие със своите потребности наетите по програмата младежи, които би следвало в периода на заетостта да придобият професионални знания, умения и квалификация. За целта се предвижда работодателят или определен от него служител да изпълнява ролята на наставник на включения в обучение по време на работа младеж. И в двата случая, ако настоящият адрес на младежите от Асеновград е различен от този, на работното място, се осигуряват средства за транспорт от и до работа за първия месец от стажа/ обучението.

На работодателите, които осигурят стажуване по схемата „Нова възможност за младежка заетост”, ще бъдат покрити разходите за възнаграждения в размер на минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година, към която се отнася разкритото стажантско място, както и здравните и социалните осигуровки на младежите за срок от шест месеца. Ако след изтичането на стажа стажантът остане на работа и сключи безсрочен трудов договор, на работодателя ще бъдат покрити допълнително и разходите за социално и здравно осигуряване за още шест месеца. Разходите за възнаграждението на наставника по време на стажуване няма да бъдат покрити от схемата и остават за сметка на работодателя. На онези от работодателите от Асеновград, които осигурят обучение по схемата, ще бъдат поети разходите за възнаграждения на наетото лице в размер на 90% от минималната работна заплата за страната, както и разходите за здравни и социални осигуровки за срока на обучение. Разходите за възнаграждение на определения от работодателя наставник за обучение по време на работа ще бъдат поети от програмата (половината от минималната работна заплата за страната).

Статистика сочи, че безработните младежи /до 29 г./ в Асеновградско към 31.10.15 г. са общо 467 на брой. От тях 172-ма са мъже и 295 са жени. А последните данни и справката за малдежката безработица в общината към 30.11.15 г. ще бъдат оформени в следващите дни. Заинтересованите регистрирани като безработни младежи от Асеновград трябва да кандидатстват за участие в програмата индивидуално, обясни директорът на Дирекция „Бюро по труда“ в града Йорданка Примова. И посочи, че онези младежи, които отговарят на условията и изискванията, трудовите посредници насочват, като им предлагат подходящо работно място, според регистрираните работотдатели и според квалификацията на безработния малдеж. Комплектът от документи, необходим за кандидатстване по проект „Нова възможност за младежка заетост” може да бъде изтеглен от интернет сайта на Агенция по заетостта /www.az.government.bg/. Заинтересованите асеновградски работодатели и младежи от Асеновград до 29-годишна възраст, които искат да кандидатстват, могат да получат подробна информация и на място в Дирекция „Бюро по труда” в града.

Малко над 1 300 лева събраха на Коледния благотворителен младежки бал в Асеновград

Малко над 1 300 лева събраха асеновградчани на традиционния Коледен благотворителен младежки бал в Асеновград, провел се под егидата на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com