Първия Софрониев препис на История славянобългарска показват в изложба

3451
Първия Софрониев препис на История славянобългарска показват в изложба
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Редки и ценни документи, които се съдържат във фондовете на Национална библиотека „Свети Свети Кирил и Методий”, показва фото изложба в Асеновград. Юбилейната пътуваща експозиция е наречена „Книги, посоки, публики”. Тя ще гостува в Градска библиотека „Паисий Хилендарски” до края на лятото. Експозицията се състои от 13 цветни пана, които ни водят на пътешествие из безценни колекции на отделите „Ръкописи и старопечатни книги”, „Български исторически архив” и „Ориенталски сбирки” на Националната ни съкровищница.

Първият раздел разкрива някои от най-известните и богато орнаментирани ръкописи. Сред тях могат да се видят страници от Енинския апостол, Добрейшовото четириевангелие и първият Софрониев препис на История славянобългарска от Паисий Хилендарски, изписан в Котел през далечната 1765 г. От чуждоезичните ръкописи са място в експозицията е намерил най-ранният датиран паметник от колекциите на Националната библиотека – Арменско четириевангелие от 966 г., което е донесено от Бачковския манастир, както и богато украсен с полихромни заставки и инициали в злато и сребро гръцки Служебник от 1736 г.

Изложбата „Книги, посоки, публики” разказва за делото на първия български печатар Яков Крайков, за първата печатна книга на новобългарски език („Неделник” на Софроний Врачански) и за първия български светски буквар на д-р Петър Берон („Рибният буквар”). Вторият отдел „Български исторически архив” показва малко известни на широката публика документи, неучаствали в експозиции през последните години. Представени са документи, свързани със завещанието на Васил Априлов и с Габровската гимназия.

Сред ценностите е и един от най-значимите документи за българското образование – завещанието на Евлоги Георгиев. Чрез него той дарява средства за построяване и издръжка на висше учебно заведение. Експозицията включва и документални снимки от Първата световна и Балканската войни и други. Следващият раздел в Национална библиотека - „Ориенталски сбирки“ – разкрива експонати, показващи видовото разнообразие и богатството на съхраняваните документи. Представени са ръкописни и старопечатни книги на османо-турски, арабски и персийски език.

Посетителите на изложбата могат да се запознаят с художествено изработени ръкописи и ценни печатни издания. Изложбата е създадена по повод 140-години от основаването на Националната библиотека и Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Осъществена е по проект „Анализ на нагласите на потребителите и популяризиране на архивните колекции на Националната библиотека”, който е реализиран чрез финансиране от Национален фонд „Култура”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com