С 50% скача цената на билета за Асеновата крепост за ученици и пенсионери

399
С 50% скача цената на билета за Асеновата крепост за ученици и пенсионери

С 50% скочи таксата за посещение на Асеновата крепост. Увеличението засяга групите от ученици и пенсионери. Решението взеха общинските съветници на Асеновград по време на 11-тото си редовно заседание. Предложението бе заложено, като част от новата Наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на общината.

Досегашната цена за ученици и пенсионери при посещение на Асеновата крепост бе 1 лев. След промяната, посетителите ще се бръкнат за вход от 1,50 лева. Като мотив за увеличението се посочва, че цената не е актуализирана от години. 3 лева струва основният билет за националния паметник на културата. Входът за деца и пенсионери се определя като 50% от неговата стойност, което се равнява на 1,50 лева, обясни директорът на ОП „Туризъм“ в Асеновград Димитър Кирков. През настоящия сезон Асеновата крепост е отворена за посетители от 9 ч. до 20 ч. След около месец стартират така наречените „нощни турове“. Тогава туристите ще имат възможността да разглеждат националния паметник до 22 ч. Освен цената на билета за Асеновата крепост поскъпва и такса „Тротоарно право“. Тя се увеличава от 5 лева на 8 лева за квадратен метър. За ползване на площади, тротоари и улични платна за поставяне на маси, столове и други съоръжения в централна градска част, ресторантьорите и собствениците на заведения вече ще плащат с около 40% повече.

При тероризъм в Асеновград, отговорните за реакция се събират до два часа

Възможните сценарии за терористична атака в Асеновград са: смъртоносно въздействие върху големи групи от хора; разрушаване на обекти о...

В различните зони на града таксата ще е съответно 7,50 лева, 7 лева, 6,50 лева и 6 лева за квадрат. В централна градска част по 12,60 лева месечно за терен ще трябва да отделят търговците. В първа зона на града таксата за тях ще е 11,40 лева, а във втора – 10,80 лева. 13 години цените на услугите не са променяни и не са извършвани съществени промени по конкретната Наредба, аргументираха предложението си от Общинска администрация-Асеновград.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com