Спасиха последния файтон в Асеновград

2599
Спасиха последния файтон в Асеновград
Снимка: Facebook/Dani Garfild

Асеновградчани спасиха Файтона на Капитана. Сумата, необходима за откупуването му от наследниците на Костадин Михайлов - Капитана, вече е събрана от дарители. Точката на кампанията бе сложена на 29-ти януари. Средствата се събраха в рамките едва на една година. Последните 1 300 лева е дарила асеновградчанката Ина Стефанова. С успешното завършване на благотворителната кампания реликвата от миналото на Асеновград ще остане част от наследството на града.

"Събраните 6 400 лева ще бъдат предадени на наследниците на Капитана, след което файтонът ще бъде дарен на община Асеновград", посочват инициаторите на каузата от Сдружение "Станимашка фотографчийница". Те съобщават, че дарители са станали не само асеновградчани, но и жители на други градове, които са помогнали, без да са емоционално свързани с Асеновград. Желанието на сдружението е файтонът да бъде експониран на подходящо място, така че да е едновременно музеен експонат и обект, който да носи приходи на общината чрез наемане за сватбени, абитуриентски и други тържества, например.

Събрана е едва половината сума за откупуването на Файтона на Капитана в Асеновград

Точно 3 000 лева са събрани до момента от граждани за откупуването на старинен файтон в Асеновград. Дарителите, които са спомогнали ини...

Припомняме, че асеновградчани се обединиха около благотворителната инициатива, целта на която бе да се събере необходимата сума за откупуването на Файтона на Капитана, тъй като той бе обявен за продажба от наследниците му. Десетки бяха дарителите, които се включиха в благородната кампания със средства и популяризиране на идеята. А младата художничка Ирина Павлова нарисува картина с файтона, която бе предложена на търг. Тя бе закупена за 500 лева от местен предприемач. Събраните пари също бяха прибавени към благотворителната сметка. Продавачът също се включи в инициативата по нетрадиционен начин - първоначално обявената сума - 7 000 лева - бе намалена на 6 400 лева.

Това е последният оцелял във времето автентичен асеновградски файтон, който доскоро радваше и асеновградчани, и туристи по българското Черноморие. Капитана, както го познават местните, почина и неговите наследници са решили да продадат атракционното превозно средство. Така възникна идеята файтонът да бъде спасен чрез благотворителна дарителска кампания, с която той да бъде откупен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com