Събрана е едва половината сума за откупуването на Файтона на Капитана в Асеновград

9592
Събрана е едва половината сума за откупуването на Файтона на Капитана в Асеновград
Снимка: Стойчо Тосков

Точно 3 000 лева са събрани до момента от граждани за откупуването на старинен файтон в Асеновград. Дарителите, които са спомогнали инициативата в брой, наброяват повече от 30. Чрез интернет платформата 'Хелпкарма" в инициативата са се включили още над 20 души. Засега е събрана половината от необходимата сума. Обявената цена на файтона е 7 000 лв. Гражданската инициатива планира да откупи файтона, който бе собственост на Капитана от "Джордж махала", както са го наричали местните.

Целта на благотворителната кампания е старинното возило да не бъде продадено на някого, който няма да се грижи за него. Идеята е да остане за историята на Асеновград. Първоначалната идея е файтонът да бъде дарен на Историческия музей или на Туристическия информационен център (ТИЦ) в града, където да остане съхранен в историята и да е достъпен, като експонат за бъдещите поколения асеновградчани или гости. Инициаторите на акцията планират, след като го откупят от сегашния му собственик, да го дарят на институцията, която ще осигури подходящо място за съхранение и едновременно с това, възможност хората да му се любуват.

Асеновград се обедини да откупи файтон и да го дари на музея в града (СНИМКИ)

Последният оцелял във времето автентичен асеновградски файтон, който доскоро радваше и асеновградчани, и туристи по българското черномо...

"Идеята е файтонът хем да бъде експонат за разглеждане, хем да е туристическа атракция - да носи приходи на общинската хазна", обясняват организаторите. Според тях, единият от вариантите е атрактивното превозно средство да може да се наема срещу заплащане за абитуриенстски балове, сватби, фотосесии и всякакви градски мероприятия, като например, за празника на Асеновград. Обмислят също да предложат файтонът да стане част от всеки един празничен фестивал, като тези, за виното, сармите, булките и т.н. "Важно за съхранението му е това, че трябва да е позициониран под покрив, за да се запази. В момента се съхранява при сегашния му собственика в квартал "Свети Георги".

Едно от предложенията на сдружение "Станимашка фотографчийница", чиято е и идеята за набирането на средствата, е да се дари за стопанисване на ТИЦ - Асеновград. Инициаторите предлагат файтонът да бъде позициониран целогодишно във фоайето в задната страна на сградата, което преди време се е ползвало за галерия, но от години стои празно. "Може да се направи или постоянна естакада, по която да се спуска и изважда файтонът, както и по-широка стъклена врата. Вечер с подходящо осветление от няколко страни той би представлявал прекрасна гледка - музеен експонат. А когато се наеме за нещо - да се изважда и после пак да се прибира. Разбира се, ще е необходим и кон за целта. За това планираме да се договорим с някое от дружествата в и около Асеновград, които отглеждат коне, предлагат езда и т.н., в случай на нужда да откликват. Ние не искаме файтонът да се прибере някъде, да стои завит в някой ъгъл. Не е това идеята. Искаме да се вижда, да се ползва и да се пази в същото време", казват в заключение инициаторите на идеята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com