Спешна нужда от доброволчески отряд има Асеновград

2857
Спешна нужда от доброволчески отряд има Асеновград
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Спешна нужда от формиране на доброволчески отряд има Асеновград. Това стана ясно, след възникването на пореден огромен пожар в трудно достъпно място в гората край града. В потушаването на огъня доброволно се включиха десетки мъже и жени. "Ние вече сме абсолютно сигурни, че кандидати, и то много добри, изобщо не липсват. Липсва само желанието на ответната страна - общината, защото те са органът, който трябва да създаде такъв отряд", посочва старши инспектор Щелиан Гочев от РСПБЗН в Асеновград.

Пред Actualno.com той обяснява, че ръководството на противопожарната служба в града многократно е изпращало препоръки и предписания за създаване на доброволчески отряд, но реакция от градската управа до момента няма. И ако градската управа предприемат инициатива за създаването на такъв, ръководството на Районната противопожарна служба ще окаже пълно съдействие за това. Конкурс за доброволци бе организиран през 2016 г. Тогава по неясни причини не се яви нито един желаещ, въпреки че се предлагаше безплатно паркиране на общинските паркинги за хората станали доброволци. "Асеновград е един от малкото градове в страната, в който няма доброволчески отряд", коментира Гочев.

Доброволчески отряд за помощ при бедствия ще действа в Белово

Доброволци ще помагат в случай на бедствия в района на Община Белово. Това стана възможно, след като днес местната администрация официа...

Той даде за пример общините Пловдив, Лъки и Садово, където отдавна функционират такива формирования. Там с решение на общинските съветници подаването да документи за конкурса е безплатно, като се осигуряват и други блага за доброволците, включително почасово плащане от общината за времето, в което те са били на разположение за справяне с бедствието. Например, на някои се предоставят намаление от цената на дърва за огрев и други. От своя страна, доброволците трябва да са на разположение, когато и да бъдат отзовани. След провеждането на конкурс за формиране на доброволчески отряд, процедурата включва и специализирано обучение, което се реализира от служители на РСПБЗН.

Записалите се доброволци следва да бъдат обучени в няколко модула - за пожарникари, за прилагане на долекарска помощ и други, тъй като те се отзовават не само при пожари, а и при други бедствени ситуации, катастрофи, спасителни операции, оказване на помощ на пострадали при пожари и други операции, свързани със защитата и т.н. За да започне функционирането на отряд са необходими поне петима души, като свободните места през 2016 г. бяха общо 40. Първата стъпка за целта обаче е на община Асеновград.

Според Наредбата за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях, "доброволец може да е всяко дееспособно, навършило 18 г. физическо лице, което е клинично здраво, не страда от психично заболяване и не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, освен ако е реабилитирано. Служители от Министерството на вътрешните работи (МВР) и военнослужещи от Министерството на отбраната (МО) не могат да членуват в доброволните формирования". Кандидатите следва да подадат заявление, адресирано до кмета на града, като по-късно членството може да бъде прекратено при определени в посочената наредба условия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com