Стотици се обединиха в най-дългото литийно шествие в Асеновград

2106
Стотици се обединиха в най-дългото литийно шествие в Асеновград

Стотици миряни се помолиха и се докоснаха до Чудотворната икона на Света Богородица в Асеновград днес, предаде кореспондентът на Actualno.com от града.

Не само асеновградчани, а и жители на Стара Загора, Кърджали, София и други градове на страната се включиха в най-дългото литийно шествие, което отбелязва празника Преполовение – 25 дни след Великден.

По пътя Асеновград - Бачково поставят предпазни мрежи

Предпазни обезопасителни мрежи се поставят на скалите край пътя между Асеновград и село Бачково, видя екипът ни. По цялото протежение н...

Денят се чества по този начин единствено в Асеновград. Иконата на Божията майка бе изведена от църквата „Света Богородица-Благовещение“ в града под звуците на камбанен звън, продължил около 10 минути. Литургията в храма бе отслужена от пловдивския митрополит Николай. Литийното шествие премина през главни улици, като пресече централния площад „Акдемик Николай Хайтов“, достигна моста при старата пловдивска автогара на Асеновград и приключи на изхода на града, в посока Смолян. През цялото време тържествен марш, изпълнен от духовия оркестър на асеновградското Военното формирование съпровождаше литията.

Дъждът, който се изсипа над Асеновград, не попречи на миряните да следват иконата през целия път на шествието. В миналото то е продължавало до самия Бачковски манастир. През последните няколко години Чудотворната икона се пренася до Светата обител в Бачково чрез товарен автомобил. В манастира пред образа на Божията майка ще имат възможността да се помолят хиляди богомолци. В късния следобед на днешния ден иконата ще бъде върната обратно в църквата „Света Богородица-Благовещение“ в Асеновград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com