Студ отблъсква актьорите от Асеновград

4718
Студ отблъсква актьорите от Асеновград

„Не очаквах, че Джон ще наеме толкова студен хотел!“ Поредната прекрасна тетарална постановка бе иронизирана с тази реплика, неволно изречена на сцената на Нардно читалище „Родолюбие“ в Асенoвград. 24.04.17 г., 19 ч., почти пълна зала с жадни за театър любители на театралното изкуство. Температурата в помещението не е ясна. Голяма част от зрителите са подготвени – с якета и топли дрехи. Почти двучасова постановка по комедията на Рей Куни - „Безумна нощ“. Осмина актьори, половината от които играят, облечени в хавлиени кърпи или оскъдни облекла. Отопление в зрителната зала на читалището няма. „Тези хора са герои!“, възкликваха на излизане от театъра асеновградчани, визирайки студа, в който премина постановката.

„От острия коментар във Фейсбук на Мариан Бачев в края на октомври миналата година, отправен по същия повод, до днес абсолютно нищо не се е променило! И вместо Асеновград да привлича с добри условия талантливите актьори, ги отблъсква с липсата на такива!“, коментираха разпалено асеновградчани.

Непредвидено водопроводът по обходния път на Асенoвград глътна двойно повече пари

Непредвиден разход в размер на около 90 000 лева възниква по част от изпълнението на Водния цикъл в Асеновград. Това стана ясно след п...

Въпросът за отоплението на зрителната зала в читалище „Родолюбие“ е повдиган неведнъж от граждани и журналисти. Последното официално твърдение бе, че се чака финансиране от проект, по който да бъде извършен цялостен ремонт на читалищната постройка. Ангажиментът по поддържането и обслужването на сградата, включително и на зрителен салон, е на Община Асеновград. Читалището е само ползвател, обясни новият му председател Мариана Дафчева.

Междувременно стана ясно, че за електроенергия и отопление на културния дом през миналата година са похарчени над 6 800 лева, което изчислено средномесечно прави повече от 550 лева на месец. Данните са посочени в доклада за отчет на читалищната дейност на територията на общината за 2016 г. Приходи в размер на близо 118 000 лева отчита Народно читалище „Родолюбие“ в Асеновград. Във връзка с дейността си, институцията е реализирала приходи от: такси от школи /над 17 900 лева/; договори /4 200 лева/; наеми от движимо и недвижимо имущество /близо 5 200 лева/; културно масова дейност /повече от 5 300 лева/; спонсорство /близо 2 800 лева/; дарения /4 100 лева/ и други. Постъпилите от Държавния бюджет средства по сметката на културния дом са в размер на над 74 000 лева. Разходната част на читалище „Родолюбие“ за 2016 г. възлиза на близо 115 000 лева. Около 68 000 лева са похарчени за трудови възнаграждения на служителите на културното средище. За поддръжката на сградата са отделени едва близо 600 лева. Над 2 000 лева читалищното ръководство е разходило за работно облекло и медицински прегледи на персонала. През миналата година за водоснабдяване са били платени около 230 лева. В общата разходна част се включват и средствата, отделени за осигуряване на част от разходите на формите на читалището – близо 28 000 лева.

Данните от отчета сочат, че точно 143 деца и 48 възрастни са посещавали форматите на читалище „Родолюбие“ в Асеновград през миналата година. Подрастващите участват в различни курсове по пияно, балет, народни танци, английски език, приложни изкуства и други, в това число и в самодейния театър „Работилница за мечти“. През изминалата година са проведени различни изложби, премиери на книги, културни и образователни мероприятия.

На територията на община Асеновград функционират общо 20 читалища. Другото асеновградско читалище „Свети преподобни Паисий Хилендарски“ е похарчило до стотинка приходите, които е придобило през 2016 г. - близо 32 000 лева. 20 500 лева са отделени за работни заплати, по около 5 000 лева - за осигуровки и разходи за дейността и 1 500 лева – други. Народно читалище „Христо Ботев“ в асеновградския квартал Долни Воден е реализирало приходи, възлизащи на малко над 26 000 лева. В разходната си част културният дом е депозирал около 25 300 лева. Близо 7 700 лева за влезли в графа „Приходи“ на читалище „Свети Свети Кирил и Методий“ в квартал Горни Воден. Общо разходите на културната институция са малко над 7 600 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com