Укрепването на свлачищата в Асеновград се бави заради държавата

4870
Укрепването на свлачищата в Асеновград се бави заради държавата

За стартиране укрепителните дейности на свлачищата в Асеновград, Общината чака реакцията на държавата. Все още няма яснота кога точно ще започне укрепването им, съобщава кореспондент.

От общинска администрация припомниха, че на територията на община Асеновград са констатирани свлачищни процеси в района на квартал Горни Воден - към манастир „Свети Свети Кирик и Юлита”. Активността на свлачището по пътя към Национален паметник на културата Асенова крепост също продължава. В този район са констатирани няколко свличания, които са нанесли сериозни щети по скоро възстановения единствен път към селата Лясково, Яврово и Добралък. Участъкът постоянно се разчиства и насипва с трошен камък, с цел да не се спира за движение, уточниха още от общинското ръководство. Забранено е преминаването на тежкотоварни автомобили. Засегнатите райони са обозначени и със знаци.

Свлачище затруднява движението на пътя Девин-Михалково

Ново свлачище падна на пътя Девин - Михалково. Земна и скална маса са се свлекли на пътното платно при 87-ми километър. В момента там...

Община Асеновград е разработила проекти за укрепването свлачищата, като за финансирането на обектите е потърсила помощ от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Към момента са отпуснати средства за укрепителните дейности по свалчището на пропадналия път от Асеновград до асеновградския квартал Горни Воден. Има и сключен договор за инженеринг /проектиране и изграждане/. Поради разрастване обема на свалачището, обаче, се наложи да се проектира допълнитено съоръжение над пътя. Това доведе до увеличаване стойността на ремонта на обекта.

Дейностите са предмет на допълнително споразумение към вече сключения договор за инженеринг и след получаване на становище за предварителен контрол от Агенцията по обществени поръчки, ще започнат строителните работи в участъка. Средствата, които са отпуснати за укрепването на това свлачище, са в размер на близо 915 000 лева.

За свлачището в същия квартал, но по пътя, водещ към манастир „Свети Свети Кирик и Юлита”, броено от улица „Македония”, е подадено искане за финансиране отново към Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане. Стойността на обекта е около 310 000 лева. Договор за изпълнение на поръчката ще бъде сключен след осигурено финансиране.

Укрепването на засегнатите райони от Асеновград към селата Лясково, Яврово и Добралък /път II- 86 Асеновград- Бачково/ е на стойност малко над 2 100 000 лева. И за там е подадено искане за становище за предварителен контрол към Агенция по обществените поръчки. Веднага, след получаване на отговор ще се сключи договор за инженеринг с фирма, коящо ще реализира обекта.

Частично бедствено положение в Приморски парк заради свлачище

Бедствено положение в Приморски парк беше обявено със заповед на варненския кмет Иван Портних, съобщават от пресцентъра на общината. П...

От общинското ръководство обясниха също, че ремонтните дейности по укепването на свлачищата включват изграждане на анкерирани "Г"- образни опорни стени върху предварително изпълнени сондажно- изливни пилоти. Предвижда се и изграждане на дренажни траншеи, ситуирани непосредствено пред предвидените опорни стени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com