В Асеновградско обявяват Възкресение по различно време

1547
В Асеновградско обявяват Възкресение по различно време

В църкви и параклиси в няколко асеновградски села липсват свещеници, които да извършват редовно богослужение. Някои от отците обслужват по две или три енории. На Великден в част от малките населени места в Асеновградско, за да обявят Възкресението Христово и да водят службата в храмовете там, свещениците ще пристигнат по-рано. Те ще извършат богослужението по предварително определен график. Така, Възкресението на Христос в част от асеновградските села ще бъде обявено предварително, съобщава кореспондентът ни от града.

Жителите са уведомени за това и ще отидат по-рано на църква. По думите на архиерейския наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев няма никакво смущение, че ще се поздравят с Възкресението Христово два или три часа преди 24:00 часа. „Когато падне Благодатният огън в Йерусалим, а това става след 14 ч., вече можем да кажем „Христос Воскресе“. Дори когато идва Благодатният огън на летището ние го посрещаме с този поздрав. Може да е в 18 ч. или в 19 ч., но това няма никакво значение“, коментира отец Йордан Георгиев. Той бе категоричен, че хората не се смущават от този факт.

Хората отиват масово на църква за Разпети петък

Опашка от миряни, които желаят да минат под Плащаницата на Разпети петък, се изви в храм-паметника "Св. Александър Невски", въпреки неб...

В Асеновград проблемът не стои на дневен ред. Във всички църкви Богослужението ще започне навреме, а Възкресение ще бъде обявено точно в 24:00 часа.

В Асеновградска духовна околия има 78 големи храма и 210 параклиса. На територията на Асеновград църквите са 15. Във всички енорийски храмове в града има свещеници и ще се извърши богослужение. На днешния ден – Разпети петък – във църквите в Асеновград се изнася плащеницата, символизираща горба на Исус Христос. Тя се оставя в средата на храма. Украсява се с цветя. Миряните носят първите боядисани яйца, като ги даряват на Христос, който е вече положен в гроба. След това преминават под плащеницата в знак на преклонение. Това трае цял ден.

Вечерта на Разпети петък се извършва опело. Когато почине някой наш близък ние плачем и страдаме, защото сме загубили скъп човек. На това опело никой не плаче, защото знаем, че ще има Възкресение. Христос ще победи смъртта. След това, от църквата „Свети Николай Чудотворец“ в Асеновград тръгва едно от най-мащабните и най-продължителни литийни младежки шествия. То продължава повече от час. Шествието започва около 20:30 часа, непосредствено след службата, и преминава по улиците на Асеновград, намиращи се на територията на енорията. После отново всички заедно се връщат в храма.

В събота преди Великден се провежда утринно богослужение. Вечерта в 24:00 часа камбанен звън отеква тържествено и се възвестява, че Христос е възкръснал. На първия ден от Великден точно в 11:00 часа отново бият камбаните за богослужение. Тогава на различни езици се чете Евангелието, за да се покаже, че Христовото Възкресение е стигнало по цял свят.

Разпети петък - сам Господ принася себе си в жертва

На Разпети петък Христос е разпнат на кръста. Разпети петък е най-тежкият ден за Божия син. В този ден миряните минават под Плащаницата...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com