Валери Симеонов: Не е доказано, че българи не записват децата си в класове с ромчета

5426
Валери Симеонов: Не е доказано, че българи не записват децата си в класове с ромчета

Внимателно и без пряка констатация - така вицепремиерът Валери Симеонов отговори на въпрос, зададен от кореспондента на Actualno.com в Асеновград, относно интеграцията на ромите. Това стана по време на среща на лидера на НФСБ с родители на пострадали при побоя от роми гребци в Асеновград.

Въпросът беше следният - необходимо ли е да се въведат евентуални наказания за български родители, незаписващи своите деца в класове, в които учат и роми? Вицепремиерът отговори, че твърдението не е доказано. „Това са конкретни проблеми на различните места. Не мога да Ви отговоря. Първо трябва да се установи дали има такива родители“, каза Симеонов. А на въпрос за допълнителни наказания, които да бъдат налагани на ромски семейства, непращащи децата си на училище, заместник-министър председателят коментира, че вече има наложени санкции, които са свързани и със социалните помощи. "Не може да се твърди, че им се спират помощите. Не е толкова просто. Има си описани текстове. Конкретно това не засяга само социалните помощи. Ще има и принудителни мерки спрямо децата - вземане и отвеждане до училището и т.н. Не го знам на изуст в момента, не ми е в главата, но го гласувахме това решение", заяви Валери Симеонов.

След среща с вицепремиера: Временно спират протестите в Асеновград

Представители на Инициативния комитет на протестиращите в Асеновград се срещнаха днес с вицепремиера Валери Симеонов и заявиха, че прек...

Конкретни мерки и действия

Полицейски участък ще бъде изграден в ромската махала на Асенoвград, съобщи още на срещата вицепремиерът Валери Симеонов.

В ромския квартал „Лозница“ ще има 24-часово полицейско присъствие. Каква сума ще е необходима за реализирането на идеята и колко време ще отнеме, все още не е ясно, понеже тепърва предстоят изпълнение на процедури. Симеонов подчерта, че ще се стреми да не бъдат изразходвани много средства. Участъкът ще бъде изграден в центъра на квартала на мястото на някогашната „Полицейска приемна“. Най-вероятно ще бъде с преместваеми обекти.

Още тази вечер вицепремиерът Симеонов, директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив комисар Атанас Илков, кметът на Асенoвград доктор Емил Караиванов и други официални лица посетиха ромската махала „Лозница“. Целта на визитата бе да се уточни мястото, на което ще бъде изграден участъкът. Той ще бъде създаден съобразно нормативите на Министреството на вътрешните работи.

От утре /11.07.17 г./ гребците от СККК „Асеновец“ ще тренират под непрекъсната полицейска охрана. Освен това, ще бъдат поставени допълнителни табели, които да забраняват къпането в язовир „40-те извора“ край Асенoвград, в който се провеждат тренировките на гребците. За спазването на забраната ще следят органите на реда. И още – 14 от децата от отбора, чиито родители са пожелали, ще получат професионална помощ от психолог заради случилото се на 26.06.17 г.

Глас от Столипиново обяви протест на 15 юли: За интеграцията са нужни две страни

Не е вярно, че сме неграмотни и не искаме да учим - искаме, но то е като любовта, трябват две страни. Защо нашите деца, като ги закара...

Друго обещание, което бе припомнено днес, е премахването на незаконните постройки в ромската махала на града. Комисар Атанас Илков съобщи, че полицията ще се заеме и с каруците, които се движат по асеновградските централни улици, нарушавайки Закона за движение по пътищата.

Междувременно стана ясно, че над 840 роми, непритежаващи адресна регистрация в Асенoвград, са отведени от града. Валери Симеонов още веднъж помоли асеновградчани да прекратят временно протестите – за срок от 14 дни, след което отново ще бъде организирана кръгла маса за посочване на резултатите от предприетите мерки. Заместник-министър председателят на България смята, че протестите на хората водят до неоправдани разходи и разходване на „грешни пари“.

Родителите попитаха управляващите защо все се чака да се случи ицидент, за да се предприемат адекватни действия. Обвиниха ги, че са „спали досега“ и не са си свършили работата. Гражданите поставиха условие в посочения 14-дневен срок държавата да поправи грешките си, а гражданското общество да се научи как да се държи като такова. Една от пряко засегнатите от ситуацията жени се обърна към високопоставените гости и каза, че в момента "в България е кочина". "Щом смятате така, отидете някъде другаде. Нямате право да говорите за Бълагрия така. Ясно ли ви е!", смъмри я Валери Симеонов, прекъсвайки изказването ѝ. Асеновградчанката обаче продължи: "Чудесно е това, което обещавате, но вече го чуваме години наред".

Друг гражданин се обърна към всички представители на политически партии, присъстващи на кръглата маса в Асеновград, с молба да престанат да се интересуват толкова активно от гласовете на ромите и според него, едва когато това се случи, тогава нещата в държавата ще се подобрят. Сред предложенията на тазвечершната дискусия бе да се научат ромите на земеделие. Да им се предоставят земи, които да започнат да обработват, като по този начин ще имат възможност да се препитават. Недоволните асеновградчани поискаха да се предприемат мерки и относно регистрацията на стотици граждани на един адрес.

След извършена проверка се е оказало, че на улиците „Лале Баир“ №49, „Миньор“ №48 и „Росица“ №66 в ромския квартал на града живеят 150 души. Според кмета Емил Караиванов, към настоящия момент това няма как да бъде променено законово, тъй като законът е изменен през 2012 г, а в случая има наличие на „заварено положение“ и няма начин да се направи дерегистрация. А за да бъдат дерегистрирани и преместени тези граждани, би следвало да им бъде осигурено жилище. Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов контрира асеновградския градоначалник, като посочи, че има начин да бъде наложена рестрикция. А именно, той обясни накратко, че се извършва проверка и според нотариалния акт на жилището и семейното положение, на конкретния адрес остават да живеят само хората, които са собственици на имота.

Асеновград поиска реална интеграция на ромите и спиране на купуването на гласове

Протестът в Асеновград, който се проведе в неделя вечерта (9 юли), се премести пред общината. Това стана след призив на хора, които не ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Започват Майски културни празници на Асеновград

"Танцова фиеста" с пълен площад и безброй танци в Асеновград (СНИМКИ)

Асеновргад посреща празниците със 150 знамена за гражданите и тържествен концерт

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com