Влага разрушава жилища на асеновградчани, от месеци чакат реакция (СНИМКИ)

5207
Влага разрушава жилища на асеновградчани, от месеци чакат реакция (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Подпухнали и оронени стени, влага над 90% и щети, като след наводнение е резултатът от вода, която незнайно откъде прониква в къщите на улица "Йордан Йовков" в частта от №30 до №38 в асеновградския квартал "Долни Воден". Ситуацията се разиграва вече цяла година, но до момента не е намерено решение на проблема. Потърпевши са организирали протестна подписка и са я входирали до ВиК-Пловдив, до клона на водното дружество в Асеновград, както и до асеновградската общинска администрация. Към момента официален отговор не е получен.

30 къщи са наводнени от подпочвени води в белоградчишкото село Стакевци

30 къщи остават наводнени от подпочвени води в белоградчишкото село Стакевци, съобщи кметският наместник на населеното място Васко Чули...

В Жалбата си хората настояват за незабавни мерки по отстраняване на проблема, тъй като жилищата им продължават да се рушат заради влагата. Потърпевши казват, че според тях течът е от спукана тръба на водопреносната инсталация по улицата. Влагата в домовете им започнала след извършен ремонт на улицата през лятото на миналата година, твърдят хората. Вчера на същото място е възникнала авария, по която екипи на ВиК-Асеновград са работели през целия ден.

"От почти година влагата по стените е много. Притесняваме се за здравето си, както и за жилищата си - да не би предполагаемият теч да подкопае основите", обясняват живеещите в проблемния район. Други посочват, че са поставили влагоабсорбатор в къщите си и резервоар от шест литра понякога се пълни с поета вода за един ден. През май месец в общинска администрация е входирана подписка от потърпевшите семейства с пълно описание на проблема. Около два месеца по-късно община Асеновград връща отговор до семействата, чрез който единствено им съобщава, че подписката е изпратена до ВИК-Асеновград и ВИК-Пловдив.

Бунт във Велинград заради липса на вода, кметът на СПА столицата се оплаква от шефа на ВиК

Във Велинград вече има настроения за гражданско неподчинение заради проблеми с питейната вода. Разгневени хора твърдят, че проблемите с...

Откъде е течът все още не е ясно, но по преценка на екипи от водното дружество, които са извършвали оглед и проверка, проблемът е възникнал вследствие на подпочвена вода, обясняват граждани. Потърпевшите обаче не са на това мнение. Според тях, вчерашната авария е доказателството, че са били прави в твърдението си. "Почти цяла година теч и разход на питейна вода, която отива в основата на домовете. Мокри стените и създава опасност за здравето на живеещите вътре и за здравината на къщите", коментираха собственици на пострадали жилища.

Те допълниха, че вследствие на цялата ситуация е пропаднал и тротоарът пред домовете им, вероятно заради влагата, която мокри пясъка под плочките. Дали са подпочвени води, или теч от водопровод на водопреносната мрежа в Асеновград и кога проблемът ще бъде решен, засега не става ясно. А дотогава гражданите се надяват влагата да не създаде хроничен здравословен проблем на децата им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com