10 години от ужасяващото цунами в Югоизточна Азия

67990
10 години от ужасяващото цунами в Югоизточна Азия

Днес се навършват десет години от опостушителното цунами, което през 2004 заля Югоизточна Азия.

Малайзия, Индонезия, Тайланд, Шри Ланка, Индия и други страни почитат паметта на загиналите над 220 хиляди при катастрофалното земетресение край остров Суматра.

7,3 по Рихтер разтърси Индонезия

Земетресение с магнитуд 7,3 разтърси островите Малуку в Източна Индонезия, съобщи Американската геоложка служба. Трусът накара властит...

На 26-ти декември, преди 10 години, трус с магнитуд 9,3 беше регистриран в морето край бреговете на индонезийския остров Суматра. Трусът предизвика гигантско цунами, на места вълните бяха високи 35 метра. То връхлетя крайбрежните зони на други азиатски страни, дори Африка беше засегната. Жертвите на природните бедствия са от 14 страни.

Сега в най-тежко пострадалия район - индонезийската провинция Ачех - вече са поставени предупредителни системи и вероятно реакцията при подобно бедствие ще бъде по-бърза, каза представител на ООН за намаляване на риска от бедствия:

"Дори наскоро, например на плажа в Пукет, бяха поставени сирени, поддържат се и много тесни връзки с властите. Така че сега всички работят заедно по начин, различен от преди, за да са сигурни, че предупреждението ще стигне до края на веригата. На второ място, факторът страх е налице. Всички знаят какво е цунами" .

Междувременно над 100 хиляди души бяха евакуирани от домовете си в пет северни щата на Малайзия, засегнати от най-тежките наводнения от десетилетия, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Япония почете паметта на жертвите на голямото земетресение отпреди три години

С минута мълчание в общонационален мащаб в Япония днес беше почетена паметта на жертвите на най-мощното земетресение в историята на с...

Лошото време и изключително високите нива на придошлата вода затрудниха транспортирането на пострадалите и доставката на храни с хеликоптери.

Североизточната част на Малайзия редовно е засегната от наводнения при годишните мусони, но тази година дъждовете бяха особено тежки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com