215 млн. души може да са безработните в света до 2018 г.

74059
215 млн. души може да са безработните в света до 2018 г.
Снимка: Getty Images / Guliver

През следващите години безработните ще се увеличат с още 13 милиона души, смятат експертите на Международната организация на труда (МОТ). Според тях световната икономика расте толкова бавно, че няма да може да създаде достатъчно работни места за намаляване на безработицата дори и 10 години след финансовата криза.

Само през 2013 г. броят на безработните се е увеличил с пет милиона, изчисляват социолози, и ако световната икономика не се промени, до 2018 г. без работа ще са около 215 милиона души, предупреждават експертите. 

Смята се, че всяка година в света се създават 40 милиона работни места, докато специалистите, които търсят работа, са повече с 2,5 милиона. В същото време светът няма да се върне към предкризисните нива на безработицата и през следващите пет години.

От липсата на работни места страдат страните в Европа, Източна и Южна Азия, както и всички страни в Субсахарска Африка и Мексико. Работа, като правило, не може да намерят млади хора на възраст от 15 до 24 години, като тази тенденция е изразена най-много в Испания и Гърция, където търсенето на работа трае почти година. През това време кандидатите губят не само своите умения, а и просто се отчайват и се отказват от идеята за работа, твърдят експерти.

В икономически риск се намират и голям брой работещи хора. Около 1,2 милиарда души по света са принудени да живеят с по-малко от 2 долара на ден, а да се отърват от бедността успяват доста малко.

Според експерти, тези показатели са свързани с несигурните темпове на икономически растеж и постоянните ревизии (и намаляване) на БВП. Според експертите на МОТ бързо решение на тази ситуация няма, но поне частично решаване на проблема може да има на ниво държавна политика, по-специално, регулирането на процеса на търсене на работа и фискалната консолидация - намаляване на бюджетния дефицит и държавния дълг.

Компютърни симулации, направени от специалисти, са доказали, че подобен баланс ще помогне за намаляване на безработицата в Г-20, макар и само с 2%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия