Американски изтребители удариха иранска цел в Източна Сирия

4481
Американски изтребители удариха иранска цел в Източна Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Американски изтребители нанесоха удар по свързан с Иран обект в Източна Сирия в сряда в отговор на атаки срещу американски персонал, каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

„Военните сили на САЩ извършиха контраудар срещу съоръжение в Източна Сирия, използвано от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC) на Иран и свързаните с него групи. Този удар беше нанесен от два американски F-15 срещу съоръжение за съхранение на оръжия“, каза Остин в декларация.

Девет души, свързани с подкрепяни от Иран групировки в Сирия, бяха убити при американски удар по източния град Дейр Ез Зор, каза за АФП Рами Абдел Рахман, който оглавява Сирийската обсерватория за правата на човека.

ОЩЕ: Сирия: как Асад се възползва от войната в Близкия Изток

Това е вторият път в рамките на около две седмици, в който САЩ атакуват цел в Сирия, която според тях е свързана с Иран, подкрепящ редица групи, които Вашингтон обвинява в засилване на атаките срещу неговите сили в Близкия изток.

Зачестените атаки срещу американските войски са свързани с войната между Израел и "Хамас". САЩ се стремят да възпрат Иран и неговите поддръжници от превръщането на войната между Израел и "Хамас" в регионален конфликт, но повтарящите се атаки и удари в отговор рискуват сблъсък между Вашингтон и Техеран.

САЩ държат в Сирия около 900 военнослужещи и други 2500 в Ирак като част от усилията за предотвратяване на възраждането на „Ислямска държава“.

ОЩЕ: Пълно унищожение: Конвой, считан за ирански, е сравнен със земята (ВИДЕО)

Ислямистите не оставят САЩ намира

Дрон атакува военновъздушната база "Харир" в Ирак, а в обекта има разположени американски военни, съобщиха два източника на "Ройтерс" от областта на сигурността. Засега няма данни за жертви и разрушения, добави БТА.

Американските и международните сили, разположени в Ирак и съседна Сирия, са в повишена бойна готовност с оглед на десетките нападения, които бяха извършени срещу базите им през последните седмици след избухването на войната между Израел и "Хамас". Според официалните представители на САЩ повечето от атаките не са поразили целите си поради силната отбрана на военните обекти. Те обвиняват за нападенията групировки, подкрепяни от Иран.

Отговорност за много от тях пое организацията "Ислямска съпротива в Ирак". Тя заяви, че те са извършени в отговор на подкрепата на Вашингтон за Израел във войната срещу "Хамас".

Иракският министър-председател Мохамед ас Судани обеща да преследва виновниците за атаките, включително за тези, извършени срещу три бази в страната му, в които са разположени военни съветници от международната коалиция. Сред базите, станали мишени на нападения, се оказаха "Айн ал Асад" в Западен Ирак, военна база край международното летище в Багдад и "Харир" в Ербил.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com