Анкара обяви, че не иска холандския посланик, турци в Ротердам влязоха в сблъсъци с полицията

3321
Анкара обяви, че не иска холандския посланик, турци в Ротердам влязоха в сблъсъци с полицията
Снимка: Getty Images/Guliver

След като в събота холандските власти не дадоха разрешение на самолета, с който турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пътуваше към страната, за да агитира в полза на референдума за конституционни промени през април в Турция, в събота вечерта министърът на социалните работи на Анкара, Фатма Кая опита да влезе в Нидерландия - отново неуспешно.

Първоначално нейният кордон беше спрян на нидерландско-германската граница, като на шофьора на автомобила, в който се намираше Кая, беше наредено да обърне обратно към Германия. Въпреки това кордонът на турския социален министър продължи да пътува на територията на Нидерландия към град Ротердам. Според информация от турски медии, Кая е заявила: „Ще отида в сградата на консулството (на Турция в Ротердам). Това е сграда, която принадлежи на моята страна и аз съм министър на тази страна“.

Същевременно в Ротердам, пред сградата на турското консулство, се събра тълпа протестиращи в подкрепа на Анкара, която настоя Фатма Кая да бъде оставена да стигне до консулството.

В крайна сметка Кая стигна в Ротердам, но според информация, споделена от самата нея в социална мрежа, е била възпряна на 30 м от консулството на Турция в Холандия да стигне до сградата. Впоследствие тя беше обявена от властите на страната за „нежелан чужденец“ и беше експулсирана обратно в Германия, предаде Фокус.

Въпреки развоя на ситуацията, демонстрантите в Ротердам не се разотидоха, а останаха пред консулството. Рано в неделя холандската полиция предприе действия за тяхното разпръскване - водни оръдия и конни патрули бяха използвани, за да накарат събралото се множество да се разотиде. Стигна се обаче до сблъсъци - протестиращи замериха с бутилки превозни средства на органите на реда, а полицията от своя страна използва палки и кучета.

Анкара също не закъсня с отговора спрямо Холандия - още когато стана ясно, че властите на европейската страна са опитали да спрат Фатма Кая на границата с Германия, източници от Министерство на външните работи на Турция съобщиха, че властите в Анкара са отцепили сградите на посолството и консулството на Холандия в града. Резиденциите нидерландските посланик и консул в Анкара също бяха блокирани.

Турското външно министерство предаде на временно управляващия посолството на Холандия в Анкара, че страната не желае връщането на посланика на кралството.

"Като знак на протест срещу това решение на правителството на Холандия (отказът да бъде приет самолетът на турския външен министър) в министерството бе извикан шарже д'афера на Холандия. Предадено му бе, че не искаме връщането, за известно време, на посланика на кралството в Анкара, който е на почивка извън страната", се казва в съобщение на външното министерство.

Посочва се също, че решението, взето от Хага "срещу общността на холандските турци, ще доведе до сериозни последици в отношенията между Турция и Холандия в областта на дипломацията, политиката, икономиката и други."

Още 3 европейски държави отказаха разрешение за демонстрации за предстоящия референдум в Турция

Още няколко европейски държави попречиха на провеждането на своя територия на демонстрации за предстоящия референдум в Турция начело с ...

Междувременно външният министър Чавушоглу пристигна във френския град Мец, където в неделя трябва да изнесе реч пред турски емигранти, за да ги призове да подкрепят референдума за разширяване на президентските правомощията през април. От там той проведе три телефонни разговора с първия заместник-председател на Европейската комисия - Франс Тимерманс, както и с Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност - Федерика Могерини.

Чавушоглу призова Тимерманс, който е бивш холандски политик, да сложи край на „позора“ срещу турските министри, на които е забранено да присъстват на митинги в Холандия. Турският външен министър обясни на вицепредседателя на ЕК, че събитията „излизат от контрол“.

Турският президент Реджеп Ердоган критикува остро решението на холандските власти да не позволят на самолета с Чавушоглу да кацне в страната и се закани Анкара да отговори със същите мерки. По време на митинг в Истанбул той заяви, че "всички те са нацистки останки, фашисти".

Скандалът между Анкара и Амстердам е част от по-голям спор - между Турция и европейските страни.

Напрежението в Европа по повод агитационната кампания на Турция в полза на планираните конституционни промени продължава да нараства. На 8 март властите в швейцарския кантон Цюрих отмениха планирана изява на Чавушоглу, по време на която той отново трябваше да говори пред свои сънародници. Правителството на Цюрих обаче изрази "сериозни опасения за сигурността" във връзка с планирания „мащабен митинг“ и настоя федералните власти да отменят събитието. На 5 март австрийският канцлер Кристиан Керн призова за налагането на европейска забрана за предизборна агитация на турски политици в страните от Европейския съюз, „за да не попадат отделни страни като Германия под натиска на Анкара“, а още на 28 февруари турското външно министерство разкритикува австрийския министър на външните работи Себастиан Курц, който заяви, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган няма да бъде желан в Австрия, ако има намерение да проведе публичен митинг относно референдума за конституционни промени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com