Асад: От Сирия няма да започне Трета световна война, защото в Русия има мъдро ръководство (ВИДЕО)

10348
Асад: От Сирия няма да започне Трета световна война, защото в Русия има мъдро ръководство (ВИДЕО)
Снимка: Getty images/Guliver

Сирийският президент Башар Асад за пореден път отрече сирийската армия да е използвала химически оръжия в град Дума срещу цивилни. Президентът отправи остри критики срещу турския и американския президенти Реджеп Тайип Ердоган и Доналд Тръмп в обширно интервю пред гръцкия вестник "Катимерини" - заради позициите им за Сирия. Вижте какво каза Асад в следващите редове:

Обвиненията в използване на химическо оръжие

Попитан как ще отговори на отбвиненията на САЩ И ЕС, че използва химическо оръжие, Асад заяви: "Първо, ние нямаме химически арсенал, откакто през 2013-та се отказахме от него. Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) проведе изследвания, които доказаха, че нямаме химически арсенал. Второ, дори ако имахме, не бихме ги използвали по много причини. Но да оставим това и да предположим, че разполагаме с такива - не би ли трябвало да ги използваме в средата на войната в Дума, не в края? Терористите се отказаха и признаха, че контролираме напълно района. Така че западният разказ стартира след победата на сирийската армия, не преди това. Едва след като приключихме войната, те казаха, че сме използвали химическо оръжие".

Асад подчерта, че е невъзможно при използването на оръжие за масово унищожение в гъсто населено място като Дума да има само 45 жертви – ако е било използвано такова оръжие жертвите биха били стотици, ако не и хиляди, по думите му. "Как така се е случило, че химическото оръжие е подбрало за свои жертви само жени и деца, а е пропуснало ислямистките терористи? Ако видите видеата - те са абсолютно фалшиви. Ако има такава атака, как така лекарите и сестрите са невредими, работейки в тази среда без предпазни дрехи, а жертвите се подобряват само след като бъдат измити с вода?

Така че, това е фарс, това е игра, това е много примитивна игра, само за да се атакува сирийската армия. Когато терористите загубиха, САЩ, Франция, Великобритания и другите им съюзници, които искат да дестабилизират Сирия, загубиха един от основните си козове и затова трябваше да атакуват сирийската армия, за да ѝ попречат да освободи повече райони в Сирия.

Израелски министър с намек за убийство към Асад

Израел може да отговори на всяка възможна иранска атака от Сирия със свалянето на правителството на сирийския президент Башар Асад, зая...

Въпросът е дали изобщо има такава атака. Има два сценария - дали терористите имат химическо оръжие и са го използвали умишлено или няма такова изобщо, защото хората в Дума казват, че не са усетили никакъв газ или мирис", разказва Асад.

ДРУГАТА ГЛЕДНА ТОЧКА ЗА ХИМИЧЕСКОТО ОРЪЖИЯ В СИРИЯ!

Отговорът на обидата на Тръмп, че Асад е "животно"

В свой пост в Twitter преди време американският президент Доналд Тръмп нарече Башар Асад "животно". "Когато си президент на дадена страна, ти трябва на първо място да презентираш морала на своята страна и тогава своя собствен. Показва ли този език американската култура? Това е много лошо и аз не мисля така. Не мисля, че има общност в света, която има такъв език. Второ, хубавото за Тръмп е, че той се изразява по много прозрачен начин. Лично на мен - не ми пука, защото се занимавам със ситуацията като политик, като президент. Няма как да ме засегне лично - това, което има значение, е дали думите на някой ще засегнат моята страна, нашата война, терористите и атмосферата, в която живеем", споделя Асад.

10 милиона сирийци могат да изгубят домовете си

Над 10 млн. сирийци, избягали от войната в страната, са изложени на риск да останат без права върху домовете си, ако не предявят официа...

Попитан дали все пак е възможна среща с Тръмп, той отговаря: "Какво бих могъл да си кажа с някой, който казва едно по време на кампанията си и друго, след като спечели изборите? Става въпрос за последователност. САЩ винаги са били контролирани изцяло от президента си, особено през последните 40 години. Още от Никсън, а най-лошият случай е Тръмп".

Кога ще бъде възстановена стабилността в Сирия?

"Ако нямаше външна намеса, стабилността в Сирия щеше да бъде възстановена в рамките на една година след избухването на безредиците, въобще не се съмняваме в това. Другият фактор е колко подкрепа получават терористите, което не мога да ви кажа, защото не мога да предскажа бъдещето. Но докато продължава, времето не е основният фактор. Основният фактор е, че някой ден ще прекратим този конфликт и ще обединим Сирия под контрола на правителството. Кога? Не мога да кажа. Надявам се да бъде скоро", казва Асад.

Президентът споделя, че не е притеснен от това, че най-големите подръжници на Сирия в лицето на Иран и Русия ще имат прекомерно влияние в страната след края на войната, защото те уважат сирийския народ и няма да злоупотребят с доверието му.

Турция и Ердоган

ЕС осъди атаките с химическо оръжие и обвини режима на Асад за страданието на сирийския народ

Силно осъждаме продължаващата и повторната употреба на химическо оръжие от режима в Сирия, включително последната атака срещу град Дума...

Асад обвини турския президент Реджеп Ердоган, че е свързан с ислямисткото движение "Мюлюмански братство" и нарече "терористи" турските войски за намесата им в Африн. "Това е агресия, това е окупация. Всеки турски войник на сирийска земя представлява окупацията. Това не означава, че турският народ е наш враг. Само преди няколко дни политическа делегация от Турция ни посети. Трябва да правим разграничение между турците като цяло и Ердоган. Ердоган е свързан с "Мюсюлманското братство". Може би той не е организиран член, но е привързан към тази идеология, която наричам тъмна идеология. И за него, както и за Запада, когато терористите изгубиха контрол над различни области и всъщност не можаха да изпълнят програмата на Турция или Запада, или Катар, или Саудитска Арабия, някой трябваше да се намеси, заявява Асад.

Ердоган подкрепя терористите в Сирия от самото начало на войната. Но тогава той можеше да се прикрива зад думи като "защитаваме сирийския народ", "подкрепяме бежанците", "ние сме против убиването". Той беше в състояние да се представя за хуманен президент. Сега, поради други обстоятелства, му се наложи да си свали маската и да се покаже като агресор. Така че няма голяма разлика между това ръководителят на турския режим да изпрати неговите войски в Сирия и да подкрепя терористите – те са негови марионетки", отсича Асад.

Може ли да започне от Сирия Трета световна война?

Това е невъзможно. От Сирия няма да започне Трета световна война, защото е налице мъдро ръководство в Русия и те знаят, че целта на дълбоката държава в Съединените щати е да създаде конфликт. Основната програма в кампанията на Тръмп беше срещу Русия, да се създаде конфликт с Русия, Русия да бъде унижена и така нататък. Поради мъдростта на руснаците можем да избегнем това. Може би това не е пълна Трета световна война, но е световна война, може би по различен начин, не като втората и първата, може би не е ядрена, но определено не е студена война, това е нещо повече от студена война, по-малко от пълномащабна война. Надявам се да не видим директен конфликт между тези суперсили, защото тогава нещата ще излязат извън контрол за останалата част на света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Терористична атака в Йерусалим в навечерието на Пасха (ВИДЕО 18+)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com