Азия произвежда над 60% от банановата продукция

44017
Азия произвежда над 60% от банановата продукция
Снимка: Thinkstock/Guliver

Когато си купуваме банани, обикновено си представяме, че произхождат от някоя от големите южноамерикански плантации. И това в повечето случаи наистина е така. Но данни на ООН категорично отричат заблудата, че банани се произвеждат основно в Южна Америка и Африка.

Бананът е плод, който вирее в тропиците и в някои части на субтропиците. Има поне 1000 сорта банани, като този, който предпочитаме хората в Европа, най-често е „Кавендиш“. През 2013 г. са произведени 107 милиона тона банани. Това означава, че на един човек се падат по 12 кг банани годишно.

Как зреят бананите в Бургас?

Разследване показва как опасни плодове се вкарват в Еквадор до Бургас и обработват в тукашна база Бананите на пазара се обработват с оп...

Над 60% от бананите се произхождат от Азия, като най-големият производител на банани на Земята е Индия – над 27 500 тона годишно.

Южна Америка, САЩ и Мексико произвеждат малко над 25% от световната бананова продукция, като най-големият износител на банани в света е Еквадор.

Макар и да не е най-големият производител на банани, Южна Америка със сигурност е основният износител за Европа. След Еквадор, където се произвеждат повечето банани за европейския пазар, следват Колумбия (второ място в света по износ) и Коста Рика (трето място по износ на Земята).

На трето място се нарежда Африка – 19% от глобалното производство на банани е съсредоточено в този континент, най-вече в страните, които са разположени около и на Екватора. Островите в Тихия океан са четвъртият основен производител на банани – едва 2 процента от световното производство.

Бананите предпазват от инсулт

Спазването на диета, в която има много банани и други храни, богати на калий, може значително да намали риска от инсулт. Хората, в чии...

В Европа също никнат банани, като Испания и Турция са основните производители на Стария континент. Но производството в Европа е под 1% от световното, най-вече поради сравнително по-суровия климат, особено през зимата.

Най-големите консуматори на банани са страните от северния земен пояс – САЩ (първо място по консумация на банани), Белгия (второ място по консумация), Германия (трето място) и Русия (четвърто място).

Най-големият посредник в търговията на банановата продукция е Белгия, тъй като повечето кораби, натоварени с банани за Европа и Русия, пристигат на нейните пристанища. Белгия ги изкупува най-вече от страните от Южна Америка, а после ги продава на останалите европейски държави. Това нарежда Белгия на второ място по продажба на банани в света след Еквадор.

Данни са взети и от Организацията по прехрана и земеделие.

Автор: Теодор Спасов

Азия ще е икономически лидер през 2050 г.

До 2050 г. Италия и Русия ще изпаднат от класацията с най-големите икономики, а на тяхно място ще се включат Мексико и Индонезия, соч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com