Чавушоглу към САЩ: Никой да не застава на пътя на Турция

3545
Чавушоглу към САЩ: Никой да не застава на пътя на Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ да се откажат от действията, които биха довели до криза в отношенията с Анкара.

За това призова турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, съобщава Анадолската агенция.

Министърът посочи, че предстоящата антитерористична операция на въоръжените сили на Турция в крайграничните райони на Сирия няма да се ограничи само с Африн, но ще обхване и териториите, завзети от въоръжените отряди на ПКК на изток от река Ефрат. Планирано е унищожаване на терористичните отряди в района на сирийския Мюнбич.

„Анкара ще даде съответния отговор на обстрелите на територията на Турция и в зоната за деескалация в Идлиб, а също и в районите, освободени в рамките на операцията „Щит на Ефрат“. Нека никой да не застава на пътя на Турция“, подчерта Чавушоглу по време на срещата за КНДР във Ванкувър.

Ръководителят на турската дипломация отбеляза, че преди Вашингтон е уверявал Анкара, че кюрдските отряди не представляват стратегически партньор на САЩ, а взаимодействието с тях е с временен характер с цел борбата с бойците от другата терористична организация ДАЕШ, предаде БГНЕС.

„Ако вие не считате сирийското крило на ПКК за стратегически партньор, то прекратете подкрепата си, върнете оръжията, доставени в Сирия. Във Вашингтон ни уверяваха също, че са съставили списък с номерата на всички оръжия, предадени на отрядите на ПКК и че впоследствие те ще бъдат върнати. Но Турция има достатъчно основания да се отнася скептично към това“, подчерта Чавушоглу. Той посочи, че и преди САЩ неведнъж не са спазвали обещанията си за Сирия, в това число и за Мюнбич. Лъжливи се оказали и обещанията, дадени на Турция и страните от Запада за операцията в Ракка.

Министърът се спря и на обсъжданията за Сирия с ръководителя на Пентагона Джеймс Матис и с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

„В разговор с мен главата на отбранителното ведомство опроверга съобщенията за плана на Вашингтон за сформирането на армия за гранична защита. Матис подчерта, че лично ще проследи въпроса. Категорично му дадох да разбере, че реализацията на подобен план в Сирия ще нанесе непоправим удар по турско-американските отношения“, заяви Чавушоглу и определи Матис като човек, който обича Турция и осъзнаващ нейното значение.

В разговора с Тилърсън са били засегнати две основни теми – подкрепата на САЩ за кюрдските отряди и борбата с терористичната организация на Фетхуллах Гюлен. Според външния министър и двата въпроса крият в себе си заплахата от непоправим удар по двустранните връзки.

„Ние не желаем отношенията със САЩ да паднат до такова ниво. Обаче ако нещо подобно се случи, Анкара ще даде възможно най-решителния отговор. Уверих в това съвсем категорично Тилърсън“, посочи Чавушоглу.

Турция - ЕС: Удари ли часът за план "Б"?

След години трудни преговори Турция и Европейският съюз навлизат във фаза на фокусиране на отношенията върху засилено сътрудничество в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com