Демонстративен арест на юристка по случая "Навални"

1793
Демонстративен арест на юристка по случая "Навални"
Снимка: Getty Images/Guliver

Юристът на Фондацията за борба с корупцията (ФБК) Любов Собол беше задържана близо до къщата на един от предполагаемите отровители на опозиционера Алексей Навални. Собол излезе от автомобила, в който се намира, за да разговаря с кореспондента на „Дойче Веле“ Сергей Дик по време на прякото предаване на програмата „Дойче Веле Нюз“, пише БГНЕС. В същото време към нея се приближил полицай, изискал жената да си покаже документите и веднага след това, Собол е задържана, съобщава „Дойче Веле“. Няколко часа тя стоя пред къщата на Константин Кудрявцев, който стана герой на новото видео на Навални. В близост до жилището имаше и журналисти, които се опитваха да разговарят с предполагаемия служител на Федералната служба за сигурност /ФСБ/, както и няколко десетки служители на службите за сигурност.

Собол предаваше директно от къщата на Кудрявцев в социалните мрежи и заявяви, че изходът на колата, с която е пристигнала, е блокиран от полицията. Според нея те са пристигнали 10 минути след публикуването на видеото с телефонния разговор между Навални и Кудрявцев, след което са били все повече и повече. По време на ареста силите за сигурност се държали много грубо и след това, потеглили нанякъде. Собол посочи, че арестът е извършен по искане на Кудрявцев, който твърди, че се е опитала да влезе незаконно в апартамента му.

Руските спецслужби за разкритията на Навални: Фалшификация и провокация

Руската Федерална служба за сигурност нарече днес "фалшификация" и "провокация" телефонната клопка, която опозиционерът Алексей Навални...

По-рано същия ден Алексей Навални публикува запис на телефонен разговор с един от предполагаемите участници в отравянето му. От името на помощник-секретар на Руския съвет за сигурност Николай Патрушев, той призова Константин Кудрявцев, военен химик от Института по криминалистика на ФСБ, един от обвиняемите в разследването на „Bellingcat“ и „The Insider“ за участието на ФСБ в отравянето му. Обаждането е от 14-ти декември - няколко часа преди публикуването на резултатите от разследването и е продължило почти час. Предполагаемият Кудрявцев потвърждава версията на разследващите журналисти, че той е летял до Омск на 25-ти август за дрехите на Навални, след като е бил отведен в Берлин, за да ги вземе и премахне следите от отровното вещество „Новичок“. Той каза, че е инструктиран да обърне специално внимание на вътрешността на панталона, когато почиства дрехите, което според Навални потвърждава хипотезата, че отровата е била приложена там.

По време на разговора събеседникът на Навални споменава имената на двама предполагаеми извършители на атентата - Алексей Александров и Иван Осипов, както и шефа му Станислав Макшаков. Освен това, той назовава още един участник в операцията - Василий Калашников, който не е споменат в журналистическото разследване. „The Insider“ установи, че Калашников е експерт по газова хроматография. Разследванета на „Bellingcat“ и „The Insider“, основано на анализ на данни за фактуриране на мобилни телефони и бази данни на въздушни пътници, твърди, че Алексей Навални е бил отровен от група служители на ФСБ, които са го придружавали при пътуванията му в Русия от 2017 г. насам.

Журналистите посочиха имената и псевдонимите на оперативните работници, които според тяхната информация са участвали в атентата срещу Навални. Това са Станислав Макшаков, Олег Таякин ("Тарасов"), Алексей Александров ("Фролов"), Иван Осипов ("Спиридонов"), Константин Кудрявцев ("Соколов"), Алексей Кривощеков, Михаил Швец ("Степанов") и Владимир Паняев. От получените данни следва, че покушението върху живота му не би могло да бъде извършено без разрешението на ръководителя на ФСБ и лично руския президент Владимир Путин, сигурен е Навални.

Припомняме, че Алексей Навални загуби съзнание на 20-ти август в самолет, излетял от Томск за Москва. След спешно кацане в Омск той е хоспитализиран и два дни по-късно е откаран за лечение в клиниката в Берлин „Шарите“. Навални е бил в изкуствена кома 19 дни. Експерти от специалната лаборатория на Бундесвера, по искане на клиниката, извършиха токсикологичен анализ на проби, взети от Навални и откриха в тях следи от вещество на групата „Новичок“. Лабораториите в Швеция и Франция, както и експерти от ОЗХО, стигнаха до подобни заключения независимо един от друг. Руските власти отричат всички обвинения в участие в атентата срещу опозиционния политик. ЕС и Великобритания наложиха санкции на 15-ти октомври за отравянето на Навални. Москва в отговор обяви въвеждането на контрамерки срещу водещите служители на апарата на лидерите на ФРГ и Франция. Повече от 50 държави - членове на ОЗХО в края на ноември призоваха Русия да разследва отравянето на политика.

Навални: Подмамих агент на руските служби да си признае за убийството ми (ВИДЕО)

Критикът на Кремъл Алексей Навални заяви, че е измамил агент на руските тайни служби и е научил подробности за неуспешния заговор за уб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com