Държавният секретар на САЩ не вярва, че китайските лаборатории са достатъчно безопасни

2277
Държавният секретар на САЩ не вярва, че китайските лаборатории са достатъчно безопасни
Снимка: Getty Images/Guliver

Вашингтон се притеснява, че китайските лаборатории нямат "набора от умения, способности, методи и стандарти, които биха били достатъчни за защита на света", заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

Властите на САЩ поставят под въпрос сигурността на лабораториите в Китай, чийто специалисти изучават вируси и патогени. Това обяви Помпео в интервю за радиостанцията WMAL-FM. Препис от интервюто бе публикуван пресслужбата на Държавния департамент на САЩ, съобщава БГНЕС.

"Когато страните имат големи институции, в които се изследват вируси и патогени, ние винаги се опитваме да се уверим, че <...> това се прави по безопасен и надежден начин. Има много такива лаборатории в Китай и се притеснявахме, че не там не разполагат с набора от умения, възможности, методи и стандарти, които биха били достатъчни, за да защитят света от потенциално изтичане [на вируси]", каза Помпео.

Китай в защита: Коронавирусът не е изкуствено създаден

Човечеството още няма знанията, за да създаде изкуствено вирус, който да има характеристиките на SARS-CoV-2 (коронавирусът, който причи...

"И имаме голяма вяра в подобни институции в САЩ. Спазваме много високи стандарти. Очакваме Световната здравна организация и другите световни здравни институции да гарантират, че другите държави имат същите стандарти, защото както видяхте прехвърлянето върху човека на вируси от дивата природа може да има глобални последици, които надхвърлят границите на която и да е държава“, добави държавният секретар на САЩ.

Помпео каза по-рано, че се надява китайските власти да позволят на чуждестранни специалисти да влязат в лаборатория P4 в Ухан, от която може да е започнало разпространението на новия коронавирус. В същото време по-рано тази седмица пред Fox News Помпео призна, че САЩ не разполагат с доказателства за изкуствения произход на COVID-19.

Интересен факт е, че P4 идва на бял свят след договор още от началото на века между Китай и Франция, но фактическото изграждане и пускане в действие е факт едва преди няколко години. В YouTube канала "China in Focus" на NTD – телевизия, създадена от Джон Танг и част от мрежата на медийните канали на последователи на китайското движение "Фалун Гонг" ("Фалун Дафа"), чиито последователи са гонени от десетилетия от Китайската комунистическа партия, публикува преди около 2 часа видеорепортаж със статия на "Радио Франция" за това, че Пекин отказва на Париж да каже какво е станало с мобилните лаборатории P3, за които Франция даде пари след епидемията с Тежък остър респираторен синдром (ТОРС/SARS).

Още: "Истина или лъжа: Китайската комунистическа партия е създала и е виновна за коронавируса"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com