Една от бунтовническите групи в Сирия напусна преговорите на опозицията

5865
Една от бунтовническите групи в Сирия напусна преговорите на опозицията
Снимка: Getty Images/Guliver

Една от основните обединения на сирийските бунтовници – групата „Ахрар ал Шам“ напусна опозиционните преговори, чиято цел е създаването на обединен фронт за диалог с режима на президента Башар Асад. Това предаде AFP.

Според представители на „Ахрар ал Шам“ решението е било взето заради „фундаменталната роля,... дадена на личности, свързани с режима“ на конференцията в саудитската столица Рияд.

По-конкретно те посочиха представителите на базирания в Сирия Национален комитет за координация на демографските промени, който като цяло е толериран от режима и участва в преговорите за сирийската криза, организирани от Москва през 2014 г. и 2015 г.

Свързан с близкия до „Ал Кайда“ фронт „Ал Нусра“, „Ахрар ал Шам“ заяви, че отхвърля резултата от срещата, която „не потвърждава идентичността на нашия мюсюлмански народ“ в Сирия. Според групата конференцията и резултатите от нея не представят реално сирийските „революционни фракции“.

Групата се съгласи да участва в преговорите, които започнаха в сряда, независимо от „липсата на представяне на джихадистките фракции на ниво, което отговаря на тяхната... роля“ в страната. Според „Ахрар ал Шам“ те няма да признаят резултатите от срещата , освен ако не включват „прочистване на сирийските територии от руско-иранската окупация и сектантската милиция, която ги подкрепя“.

Според източник от Националната коалиция, която е основната сирийска опозиционна група, чието седалище е в Истанбул, по време на разговорите делегатите са се договорили за набор от основни принципи, в това число подсигуряване на сирийската „плуралистична и гражданска“ същност на държавата и гаранции за териториалната цялост на страната.

Според източника, чиято информация беше потвърдена от второ лице, делегатите са се договорили за „запазване на държавните структури, реструктуриране на военните органи и силите за сигурност, както и отхвърлянето на тероризма и присъствието на чуждестранни бойци“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия