"Една от най-сложните операции". Защо офанзивата в Газа, един от районите с най-голяма гъстота на населението в света, е толкова трудна

2106
"Една от най-сложните операции". Защо офанзивата в Газа, един от районите с най-голяма гъстота на населението в света, е толкова трудна
Снимка: Getty Images

Международните наблюдатели очакват сухопътната офанзива на израелската армия в ивицата Газа, която все още не е започнала. Някои от тях са на мнение, че забавянето ѝ е от полза за Хамас. Така смята например военният експерт професор Карло Масала. В интервю за АРД той казва, че така терористичната организация получава възможност да се подготви още по-добре.

Наблюдателят смята, че сухоземната операция на израелската армия се бави и поради това, че Израел все още работи по плановете си за времето след нея, тоест след като бъде постигната целта Хамас да бъде унищожен. Точно това обаче няма да бъде никак лесна задача, както и другата - да бъдат освободени държаните от Хамас около 220 заложници, смята Масала. Само отчасти поставените цели могат да бъдат постигнати с военни средства, казва той пред АРД: „Израелците могат да направят така, че Хамас повече да не бъде военен фактор в региона. Това не означава, че Хамас ще спре да съществува, а че организацията вече няма да бъде в състояние да заплашва Израел."

Що се отнася до заложниците, специалните части биха могли да се опитат да ги спасят и без сухопътна операция. Но въпросът за това, какво смята да прави Израел по-нататък, е важен, защото ако не знае какво иска, дори и да изпълни поставените задачи, това няма много да помогне, уверява Масала.

Още: Тагарев към израелския посланик: Осъждаме "Хамас", Израел има право на мирно съществуване

"Една от най-сложните операции"

Във връзка с обстоятелствата в Газа - един от най-гъсто населените райони в света, с много жилищни сгради и система от тунели, в които терористите могат да се барикадират - Израел е изправен пред големи военни трудности, посочва по-нататък АРД. Как може да бъде опазен животът и на заложниците, и на цивилните, живеещи там?

На този въпрос Карло Масала казва, че Израел призова населението да се изтегли на юг, но боевете ще се водят в район, в който опасността идва от всички страни. „Това ще е една от най-сложните военни операции въобще. Ще се водят улични боеве и, ако в района са останали цивилни граждани, ще има и цивилни жертви. Това няма как да бъде избегнато", казва експертът.

В тази връзка той припомня, че Хамас използва хора за човешки щитове, а същевременно крие свое военно оборудване в цивилни сгради. „Това естествено изправя израелските военни пред проблем: дали поставената военна цел е толкова важна, че да оправдае и смъртта на цивилни? Ако се прецени, че не е толкова съществена, би трябвало да се отмени", казва Масала пред АРД.

Още: МВнР: Българските граждани в северната част на ивицата Газа да се придвижат на юг

Освен това когато сухопътната операция започне, ще стане много трудно да бъдат освободени заложниците, защото Хамас вече заяви, че в такъв случай ще ги избие и ще разпространи кадри от екзекуциите в интернет, за да ги види целият свят. Но ако Израел е решен да унищожи Хамас военно и политически, офанзивата няма алтернатива. „В такъв случай тя трябва да бъде масирана, би могла да се осъществи на вълни или на малки стъпки. Но ако иска да постигне целта си, израелското правителство няма как да избегне сухопътната операция", добавя военният наблюдател.

"Няма план за бъдещето на Газа"

Що се отнася до бъдещето на Газа, професор Карло Масала казва пред АРД, че това е открит въпрос. „План няма. Има изявления на израелския посланик в ООН, че Израел няма намерението да деокупира Газа, какъвто бе случаят до 2005 година. Това би било и най-лошото възможно решение, тъй като то отново ще стимулира тероризма", посочва военният експерт. Той цитира и изявление на външния министър за евентуалното създаване на буферна зона между Израел и ивицата Газа, но подчертава, че става дума за единично изявление.

Т.е. въпросът какво ще правят израелците с Газа остава, както и много други: Ще допусне ли Израел палестинската партия „Фатах" да администрира и контролира Газа? Ще бъде ли поставена ивицата под международна администрация, например на ООН? Какво ще се случи с Газа след деня, в който израелците обявят, че са постигнали своите политически и военни цели?.

Още: Израелските спецчасти се готвят за бой в тунелите на Хамас (СНИМКИ)

Професор Масала отговаря и на въпроса доколко вероятно е, след евентуален край на Хамас, да се появят други терористични структури. Това ще зависи от много неща, включително дали ще бъдат положени грижи за „запушване" на източниците за финансиране на Хамас и пътищата за снабдяването на организацията с оръжие.

 

Източник: Дойче веле

Евролидерите зоват за хуманитарни коридори към Газа и спиране на огъня

Либия гони посланиците на страните, подкрепящи Израел

Израел към ООН: В Газа има гориво, но Хамас го крие от населението

Трите сценария пред Иран спрямо развитието на войната в Израел

Франция изпраща военноморски кораб с лекарства и оборудване за болниците в Газа

Въздушен удар по къща с десетки хора в Газа

Войната в Израел: Напрежението продължава да ескалира (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

ООН призова за незабавно разследване на общите гробове около болници в Газа

Хамас: Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Военният кабинет на Израел единодушно е одобрил разширяване на операцията в Рафах

Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

ООН съобщи колко души са напуснали Газа заради нападенията в Рафах

"Топката е в ръцете на Израел": Мнението на Хамас за мир в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия