Екипът на СЗО в Ухан не изключва възможността коронавирусът да е избягал от лаборатория

6367
Екипът на СЗО в Ухан не изключва възможността коронавирусът да е избягал от лаборатория
Снимка: Getty Images/Guliver

Екипът на СЗО, разследващ произхода на COVID-19 в китайския град Ухан, обяви, че е получил данни, "които никой не е виждал преди" и че не изключва възможността вирусът, причиняващ пандемията, да е "избягал" от лаборатория, съобщава "Дойче Веле".

"Виждаме нова информация и тя е добра, това е много ценен материал, който започва да ни помага да намерим правилните указания за този вирус", каза д-р Питър Дашак, който е част от мисията на Световната здравна организация.

Припомняме, че присъствието на Дашак в екипа на СЗО предизвика сериозно притеснение. Причината - той е човекът, осигурил десетки милиони за изследвания на коронавируси, идващи от прилепи, за известната като "жената-прилеп" д-р Шъ Дженгли. През миналата година Дашак успя да издейства материал в The Lancet, в който д-р Шъ категорично отрече, че е възможно коронавирусът да е създаден лабораторно. Още: Истина или лъжа: Китайската комунистическа партия е създала и е виновна за коронавируса

Какво прикрива Китай за COVID-19?

Още в началото на януари учените от Световната здравна организация (СЗО) трябваше да пристигнат в Китай, за да изследват произхода на C...

Сега, в интервю за Sky News, Дашак споделя, че посещенията на място предлагат ценна информация, особено на пазара на морски дарове в Хуанан, където се появяват първите случаи на COVID-19.

"Ние сме на пазара, разглеждаме сами и задаваме въпроси, срещаме се с мениджърите на пазара, с продавачите, които са работили там, с хора в общността и им задаваме въпроси. Говорим с хора, които са събирали проби от почвата от пазара, които след това са били положителни “, обяснява Дашак.

"Има малки улики, които откриваме тук и там, сред големи количества данни", подчерта той.

"Те споделят с нас данни, които не бяхме виждали преди, които никой не беше виждал преди. Говорят ни открито за всички възможни пътища. Мисля, че всички членове на екипа биха казали, че вървим напред", казва ученият, и добавя, че всички теории за произхода на вируса, включително че той е излязъл от лаборатория в Китай, продължават да бъдат актуални.

В Италия локализираха болен от коронавирус още през есента на 2019 година

Италиански учени са открили нов "пациент номер едно" в Италия, заразен с новия коронавирус SARS-CoV-2 още през първата половина на ноем...

Мисията на СЗО е чувствителен въпрос за Китай, който отрича да е отговорен за избухването на пандемията. Отне обаче повече от година, за да разреши посещението на международни експерти.

Журналисти проследиха екипа до съоръженията с висока степен на сигурност, но както при предишните посещения, имаше малко пряк достъп до членовете на екипа, които в Китай дадоха оскъдни подробности за дискусиите и посещенията си до момента.

Четиричасовото посещение в Института по вирусология в Ухан беше "изключително важна среща с персонала" и "открита и откровена дискусия", каза Дашак в Twitter.

Институтът в Ухан разполага с няколко лаборатории с висока степен на сигурност, където изследователите работят с коронавируси и има най-голямата колекция от щамове в Азия, с 1500 различни екземпляра, според уебсайта му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com