X
 
 

Ердоган: Безопасната зона ще върне 3 млн. бежанци в Сирия

1230 0
photo of Ердоган: Безопасната зона ще върне 3 млн. бежанци в Сирия
Снимка: Getty images/Guliver
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че до 3 милиона сирийски бежанци могат да бъдат върнати в "безопасната зона", която той се стреми да установи в Северна Сирия.

Припомняме, че Турция е дом на повече от 3,6 милиона сирийски бежанци - най-големият брой в света – но се наблюдават признаци на обществена реакция заради присъствието им след осем дълги години на война в съседната страна на юг. Работейки със Съединените щати, турските сили се стремят да изчистят част от Северна Сирия, отчасти изтласквайки кюрдските бунтовници от границата си, но и за да улеснят завръщането на бежанците.

Имамоглу: Кметът, който се превърна в проблем за Ердоган

С него започва ново летоброене за Истанбул, а може би и за цяла Турция. Новият кмет Екрем Имамоглу се превръща в проблем за президента ...

„Ако успеем, ще можем да настаним, в зависимост от дълбочината на безопасната зона, между 2 и 3 милиона сирийски бежанци, които в момента са в Турция и Европа", каза Ердоган в телевизионна реч, цитиран от световните агенции.

Президентът заяви по-рано тази седмица, че предвижда "коридора за мир" да се простира в Северна Сирия чак до Дейр ез-Зор и Рака, което ще позволи да се върнат дори повече от три милиона бежанци. Той призова за "много по-голяма подкрепа" от страна на Европа при реализирането на плана.

В сряда Ердоган повтори заплахата си да започне военни атаки срещу кюрдите, ако те не бъдат изтласкани обратно от турската граница до края на месеца. "Както казахме, ако не видим резултати в следващите две седмици, ще активираме плана си", отбеляза още Ердоган.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Седмичен хороскоп за 18-24 ноември

Овен През тази седмица се вгледайте и вслушайте в знаците на съдбата. Бъдете предпазливи. Обстоятелствата ще ви показват подводните камъни....