Ердоган: Парламентът ще разгледа искането за връщане на смъртното наказание

2347
Ердоган: Парламентът ще разгледа искането за връщане на смъртното наказание
Снимка: Gettyimages.com

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че парламентът има правомощията да разгледа въпроса за смъртното наказание за участниците в опита за преврат.

"Без съмнение, разглеждането, обсъждането, оценката на всякакви искания, е право на гражданите в демократичните страни. Това (инициативата на част от населението за смъртното наказание – б.р.) ще бъде обсъдено в парламента", каза Ердоган в реч пред свои поддръжници в Истанбул.

Турция - веднъж стомна за вода, втори път, а на третия?

Случилото се в нощта на 15-ти срещу 16-ти юли в Турция не е прецедент. След Първата световна война т.е. от времето на Мустафа Кемал Ата...

Президентът отбеляза, че парламентът "не е необходимо да получава за това разрешение отвън", посочва ТАСС.

Част от турското общество призовава властите да бъдат екзекутирани участниците в опита за преврат. Турция официално се отказа от смъртното наказание, така че за възстановяването му са необходими законодателни промени.

Междувременно стана ясно, че най-малко 265 души са убити при опита за военен преврат в Турция, а 1440 са ранени. Това съобщи министър-председателят Бинали Йълдъръм. Според ръководителя на турското правителство, цитиран от AFP, "при сблъсъците в Анкара и Истанбул загинаха 161 души, 1440 са ранени, ликвидирани са 104 превратаджии".

По-късно снощи вечерта изпълнилите площад „Таксим“ в Истанбул десетки хиляди хора постепенно преминаха от политически лозунги - към песни, посветени лично на президента Реджеп Ердоган. След кратък митинг, на площад „Таксим“ пристигнаха няколко автобуса с инсталирани високоговорители, от които прозвучаха силно песни, посветени на Ердоган. Като цяло те са в прослава на дейността и провежданата от него политика. Множеството приглася и изпълнява традиционни танци.

Експерти: В България ще е спокойно, но трябва да удвоим охраната на границата

От гледна точка на това официалната власт да си върне управлението сме към края, но последиците дълго време ще кънтят. Това заяви бивши...

Улиците в непосредствена близост с площад „Таксим“ са изпълнени с хора с лозунги в чест на управляващата партия. Полиция и военни на площада няма.

Стана ясно и че Гърция е предала на Турция хеликоптера, с който в събота сутринта, след неуспешния опит за преврат, в Александруполис пристигнаха осем военни, съобщи гръцката телевизия ERT.

В събота вечерта, с друг военен хеликоптер, в Гърция пристигна турски резервен екипаж, след което двата вертолета отлетяха към Турция за военната база Гелиболу.

Въпросът за осмината военни, които поискаха политическо убежище в Гърция и въпросът за тяхната екстрадиция ще се разглежда в съответствие с гръцкото и международното право. Турция настоява за незабавната им екстрадиция, тъй като са замесени в опита за преврат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com