Ердоган се закани, че журналистите, обвинени в държавна измяна, ще платят висока цена

2090
Ердоган се закани, че журналистите, обвинени в държавна измяна, ще платят висока цена
Снимка: Getty Images

В Истанбул започва процес срещу двамата журналисти от опозиционния вестник „Джумхюриет“ Джан Дюндар и Ердем Гюл. Двамата бяха обвинени в „шпионаж“ и „разкриване на държавни тайни“ заради публикувана в изданието статия, в която се разказва как камиони на турското разузнаване пренасят оръжия в Сирия.

Главният редактор на „Джумхюриет“ Джан Дюндар и ръководителят на редакцията в Анкара прекараха 90 дни в арест в Истанбул и бяха освободени в края на февруари, пише Topnovini.bg.

Ердоган започва кампания за всесилно президентство

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган планира да започне през април кампания за разширяване правомощията на своя пост. Държавният гла...

Случаят доби популярност в южната ни съседка. След задържането на двамата журналисти хиляди души се събраха на протест пред редакцията на "Джумхюриет", обвинявайки упраляващата Партия на справедливостта и развитието, че съдейства на "Ислямска държава". Името на синът на президента - Билял Ердоган също беше замесено в скандал с терористите от Даеш, срещу него дори тече разследване.

В коментар по темата турския президент Реджеп Ердоган за закани Дюндар и Гюл да получат максимални наказания. „Този който е публикувал тази информация ще плати висока цена за действието си. Няма да оставя нещата така“, каза той.

Държавният глава твърди, че камионите са съдържали хуманитарна помощ за сирийските турци и че журналистите са съдействали в "саботирането" на тази хуманитарна помощ, за да навредят на имиджа му.

Искът, подаден лично от него срещу Дюндар и Гюл, ги обвинява, че са част от терористичната мрежа на духовника и враг на президента Ердоган Фетуллах Гюлен. От години държавният глава твърди, че Гюлен е създал паралелна структура от свои последователи в съдебната система, полицията и медиите.

Ердоган се закани и на Конституционния съд в Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се закани и на Конституционния съд с наказателни мерки заради неотдавнашното решение на магистр...

Турският президент е поискал Дюндар да бъде наказан с няколко присъди: една утежнена доживотна присъда, една доживотна и 42 години затвор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com