Ердоган: Ще унищожим метежния вирус във всички държавни институции

2134
Ердоган: Ще унищожим метежния вирус във всички държавни институции
Снимка: Gettyimages.com

Турският президент Реджеп Ердоган се закани да ликвидира метежния „вирус“ в турската държава и да продължи чистката във всички държавни структури.

Обръщайки се към привържениците си по време на траурна церемония в Истанбул за загинали при опита за преврат, той заяви: „Ще унищожим вируса във всички държавни институции, който доведе до опита за преврат."

Stratfor: Репресиите на Ердоган ще отслабят турските въоръжени сили

Американската частна разузнавателна и аналитична компания Stratfor прогнозира, че след опита за военен преврат в Турция правителството ...

Ердоган посочи, че благодарение на волята на народа опитът за държавен преврат, извършен от „терористична група“ на противника му Фетхуллах Гюлен, е пресечен. Продължават арестите на привърженици на Гюлен във въоръжените сили на страната. Тези хора разрушиха турската армия, заяви той, пише БГНЕС.

Припомняме, че хиляди генерали, съдии и прокурори са арестувани при мащабна операция в цяла Турция за предполагаема съпричастност към осуетения опит за военен преврат срещу президента Реджеп Ердоган. Близо 6000 са задържаните до момента в Турция след осуетения опит за военен преврат, заяви министърът на правосъдието Бекир Боздаг и добави, че чистката продължава.

„Голямата чиста продължава и в момента. Има близо 6000 задържани и броят им ще надхвърли 6000“, цитира Анадолската агенция изявление на Боздаг за операцията, засегнала преди всичко военните и магистратите.

В събота турското правителство обяви ареста на близо 3000 военнослужещи за ролята им в предприетия в късно в петък опит да бъде свален режимът – опит, който се провали в събота след нощ на сблъсъци, довели до смъртта на най-малко 256 души в Истанбул и Анкара.

Първанов: Маршът на Ердоган в Истанбул е като този на Наполеон в Париж

Маршът на Ердоган в Истанбул е като този на Наполеон в Париж. Така лидерът на АБВ Георги Първанов коментира прекратения опит за преврат...

Чистката започна веднага след като пучът се провали и предизвика тревога в чужбина. Американският президент Барак Обама припомни на Турция, че всички засегнати страни трябва да действат в рамките на правовата държава. Според телевизия NTV досега са арестувани 34 генерали. Това са преди всичко емблематични фигури в турските въоръжени сили като Ердал Йозтюрк, командващ трета армия, и Адем Худути, командващ втора армия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com