Ердоган вече е с развързани ръце да се разправи с неудобни депутати

1481
Ердоган вече е с развързани ръце да се разправи с неудобни депутати

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вече ратифицира закон за свалянето на депутатския имунитет и започване на съдебно преследване, се посочва в официално съобщение на офиса на държавния глава на южните ни съседи. Законът ще влезе в сила след публикуването му в официалния правителствен вестник, уточнява БГНЕС.

На 20 май тази година Меджлисът одобри инициираният от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), законопроект за сваляне на депутатския имунитета. С него се внася временно изменение в конституцията, което позволява отнемане на защитата от съдебно преследване на депутатите, към които има претенции от страна на прокуратурата. Общо 677 искания за снемане на депутатския имунитет са постъпили в парламента от съдебните власти. Повече от 25 са били срещу депутати от ПСР, 50 - от Републиканската народна партия, включително срещу нейния лидер Кемал Калъчдароглу, 45 срещу депутати от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) и 7 – срещу Партията на националното действие.

Външно министерство: Няма пострадали българи при атентата в Истанбул

Министерството на външните работи няма данни за българи, пострадали в атентата в Истанбул, съобщи министър Даниел Митов в профила си въ...

Срещу някои депутати може да бъдат повдигнати обвинения за подкрепа на тероризма. Общо 150 членове на парламента в момента са изложена на риск от загуба на депутатския си имунитет.

Според ДПН, този закон ще позволи повечето ѝ депутати да бъдат преследвани във връзка с обвиненията, че има връзки със забранената в страната Кюрдска работническа партия (ПКК).

От 20 юли 2015 г. турските сили за сигурност са ликвидирали 7600 бойци от забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), обяви междувременно Ердоган.

„Сепаратистката терористична организация е понесла най-голямото поражение в историята си. Бомбата, създадена за разделянето на страната, се взриви в собствените им ръце. Ние ще продължим операцията си уверено“, заяви президентът пред членове на семействата на бойци, загинали в сраженията с кюрдските бунтовници.

Атентатът в Истанбул взе жертви

Най-малко 11 души са загинали при взрива в центъра на Истанбул днес. Седем от тях са били полицаи. Ранените са 36, трима са в критично ...

За периода след юли 2015 г., когато бе възобновен въоръжения конфликт с ПКК, са загинали над 480 турски военни и полицаи. ПКК води десетилетия борба за автономия на кюрдите в Турция. Конфликтът отново започна през миналия юли, след като примирието между ПКК и турското правителство се провали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com