ЕС на среща с Иран за ядреното споразумение

738
ЕС на среща с Иран за ядреното споразумение
Снимка: iStock/Guliver

Този четвъртък, 11 януари, в Брюксел върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини ще се срещне с външните министри на Франция, Германия, Великобритания и Иран, за да проведе с тях дискусия относно иранското ядрено споразумение, известно като Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД).

"Първият дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини ще проведе среща с външните министри на три европейски страни – на Франция Жан-Ив ле Дриан, на Германия Зигмар Габриел, на Великобритания Борис Джонсън, както и с външния министър на Иран Джавад Зариф на 11 януари в Брюксел", съобщиха от пресофиса на външнополитическата служба на Европейския съюз, предаде БГНЕС.

Критиките към Тръмп заради иранското ядрено споразумение се засилват

Международната кампания за забрана на ядрените оръжия (ICAN), която е тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир, поиска от през...

Консултативната среща се провежда по инициатива на ЕС, който по-рано призова иранския външен министър Мохамад Явад Зариф да започне разговори в Брюксел с френските, британските и германските си колеги, за да може да бъде опазена сделката, ограничаваща ядрените амбиции на Техеран.

Съвместният всеобхватен план за действие (СВПД) беше подписан на 14 юли, 2015 година във Виена от Иран и петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция), плюс Германия. Целта на споразумението е да възпре Техеран от разработването на ядрени оръжия чрез налагане на ограничени във времето рестрикции и упражняване на стриктно международно наблюдение на ядрената програма.

По-конкретно Иран беше принуден да се откаже от високопроцентното обогатяване (20% и повече) – процес, който ще доближи Иран до количеството обогатен уран, необходим за създаването на атомна бомба. В рамките на споразумението Иран може да обогатява уран на 3,5%, който се използва за захранване на реактори. Обогатяването на 20% също може да се използва за цивилни цели, но на практика стъпката между него и 90% обогатяване, необходимо за създаването на оръжие, е малка. В замяна на ограниченията, Техеран успя да си извоюва значително облекчение на някои от международните икономически санкции.

През 2016 година, по време на предизборната си кампания за президент на САЩ, Доналд Тръмп обаче обяви СВПД за "най-ужасната сделка в историята" и обеща още със стъпването си в длъжност да я отмени. Същото обещание той даде и по време на първата си реч пред ООН през септември и неколкократно го отстояваше.

Иран: Ако САЩ се оттегли от ядреното споразумение, действаме според ситуацията

Действията на Иран, в случай на оттегляне на САЩ от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), ще бъдат определени в зависимост от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com