Френска медия с проучване как сривът на турската лира се отразява в Северна Сирия

7079
Френска медия с проучване как сривът на турската лира се отразява в Северна Сирия
Снимка: iStock

Мохамед ал Дебек, учител в Северна Сирия, стачкува: девалвацията на валутата в съседна Турция намали стойността на заплатата му с две трети. Неговият град Ал-Баб се намира в северен район на разкъсаната от война Сирия, която през последните години де факто се превърна в турски протекторат, пише АФП.

Тъй като турската лира сега е основната валута в района, неотдавнашното й девалвиране причини множество проблеми на хората, живеещи там.

Турбоинфлация: Ердоган иска да спасява турската икономика с "китайски модел"

Турбо инфлацията тресе турската икономика вече от години. Неудържимият ръст на цените изпива силите на населението: ток, отопление, бен...

„Заплатата ми през 2017 г. беше 160 долара, но днес е около 50 долара“, каза 33-годишният мъж пред АФП. Заплатата му едва стига да си плати наема.

Анкара не само има военен контрол над граничния регион, но повечето от предлаганите на пазарите продукти и дори мобилният оператор също са турски.

Райони в Северна Сирия, управлявани от подкрепяни от Турция бунтовнически групи, приеха лирата като основна валута миналата година, заменяйки силно обезценената сирийска лира.

Турската лира е загубила 45 процента от стойността си спрямо долара само тази година и покупателната способност на жителите в Сирия е намаляла драстично.

„След срива на лирата бях принуден да си търся втора работа след часовете в училище“, каза той. Новата му следобедна работа в книжарница му носи още 40 долара, но и те не са му достатъчни, за да може да свърже двата края.

Опашки за хляб в Турция заради икономическата криза

В Истанбул се извиха опашки за евтин хляб. Турската лира непрекъснато се обезценява и хората могат да си позволят все по-малко неща с п...

Турция управлява пряко няколко области в Северна Сирия и, за да затвърди присъствието си в района, инвестира сериозно в образованието, здравеопазването и други сектори.

Неотдавнашен доклад на ООН за хуманитарната ситуация установява, че "97 процента от населението, дори и тези, които имат работа, живеят в крайна бедност".

Инфлацията в Сирия расте също толкова бързо, колкото и в съседна Турция, като основните хранителни продукти като хляб се продават на рекордни цени и покупателната способност е най-ниската досега. А когато цената на една торба хляб спре да расте, казват местните, количеството хляб вътре намалява.

Хана ал-Ясбу, 36-годишна жена, останала вдовица при въздушен удар преди пет години, днес живее в лагер за разселени от войната хора.

Тя обикновено печели около 20 турски лири на ден, като прибира жито и картофи, достатъчно, за да стопли и нахрани петте си деца.

Сирия с най-много жертви от пехотни мини в света

Миналата година Сирия изпревари Афганистан като страната с най-голям брой регистрирани жертви от противопехотни мини и невзривени боепр...

С дневния си доход от близо само долар и половина, Хана трябва да обикаля по села в провинцията, за да намери дърва за огрев.

„Мечтая си да имам 50 лири на ден, за да купувам храна за децата си, за да ги храня, за да не спят гладни“, каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com