Хиляди деца в Газа изхранват сами семействата си

1895
Хиляди деца в Газа изхранват сами семействата си
Снимка: Getty Images

На някои места в определени моменти просто да останеш жив е нещо, с което едно момче може да се гордее - камо ли да излизаш всеки ден, за да намериш храна, за да не гладува семейството ти, предава BBC. Всяка сутрин Мохамед Зо'раб, на 11 години, отива в град Рафа в южната част на Газа на мисия. Той взема голяма пластмасова купа и се отправя към училища, които са се превърнали в бежански центрове, и към импровизирани лагери край пътя, където хората страдат като неговото семейство, но все пак може да намерят с какво да нахранят едно дете.

Мохамед е най-голямото от четири деца и живее с майка си, баща си и братята и сестрите си в крехък подслон, изработен от пластмаса и брезент. Баща му, Халед, обикаля из Рафа в търсене на работа, за да събере пет шекела (около 1,38 долара; 1,08 паунда), за да купи памперси за двумесечната им дъщеря Хауайда. Мохамед е едно от хилядите деца, които са станали основни събирачи на храна за своите семейства.

Още: Израел предлага нов план за евакуация на цивилни граждани от Ивицата Газа

„Когато опашката е препълнена и има почти 100 души пред мен, аз се промъквам между хората“, казва той, горд от умението си да се ориентира в големи тълпи, без да влиза в битки. Вкъщи той подава купата с печен боб на майка си Самар, която раздава храната на другите деца. Тя е отслабнала и почти не се храни сама. „Имам рак на костите“, разкрива тя. „Аз съм на 31 години, но когато ме видите, си мислите, че съм на 60. Не мога да ходя. Ако ходя, много се уморявам. Цялото тяло ме боли и имам нужда от лечение и храна." Подобно на толкова много други, Самар и нейното семейство идват в Рафа от дома си на север в Хан Юнис, защото Израелските отбранителни сили им казват, че ще бъде безопасно. Това е преди три месеца. Оттогава войната непрекъснато се приближава до Рафах.

Без нужната помощ

1,5 милиона души, пет пъти повече от нормалното население, са натъпкани до границата с Египет. 85% от населението на Газа сега е разселено. Според Организацията на обединените нации (ООН) са необходими петстотин камиона с помощ на ден. Средната дневна стойност е деветдесет. Израел твърди, че ООН не успява да разпредели помощ на север и че помощите са резервирани - чакат да бъдат събрани от страната на границата с Газа. Организацията спря движението на хранителна помощ в Северна Газа, тъй като твърди, че няма защита за шофьорите на камиони, които са били изправени пред атаки от престъпни групировки и грабежи от отчаяни хора. Един камион е бил ударен от снаряден огън, който според ООН идва от израелски военноморски кораб. В допълнение, управляваните от Хамас полицейски сили в Газа вече не желаят да ескортират камиони с храна, защото се страхуват да не бъдат застреляни от Израелските отбранителни сили.

Още: Израелският кабинет даде зелена светлина за продължаване на преговорите с "Хамас"

„Върнете ни нашите хора“

В Израел продължаването на войната все още се подкрепя от голямо мнозинство. Няма забележимо мнение, което да подкрепя засилването на усилията за помощ за цивилни в Газа. В едно скорошно проучване 68% от респондентите евреи казват, че се противопоставят на трансфера на хуманитарна помощ за Газа, докато Хамас все още държи израелски заложници. За разлика от анкетираните арабските израелци 85% подкрепят помощта.

Звика Мор, чийто най-голям син, Ейтан, е заложник в Газа, говори за момчето, което е „първият човек, който ме нарече татко“ и колко много липсва на него, съпругата му и другите им седем деца. Ейтан е отвлечен от Хамас на 7 октомври. Той работил като невъоръжен охранител на музикалния фестивал Nova, където Хамас убива около 360 души в и около района.

Замяната

Още: Стотици палестинци протестираха за повече хуманитарни доставки в Ивицата Газа

Мор оглавява малка група семейства на заложници, които искат техните близки да бъдат върнати преди преговори с Хамас. Те се противопоставят правителството да сключи сделка, поставяща това в зависимост от прекратяване на огъня, увеличаване на хуманитарната помощ в Газа и освобождаване на палестински затворници. „Израел създава хуманитарна криза в Газа. Защото нашата цел е да освободим нашите хора“, казва Мор. „Искаме нашите хора, нали? И преди всичко, преди всички преговори и други неща, дайте ни нашите хора.“ Запитан дали това не е грубо, като се има предвид, че са застрашени животите на цивилни от Газа, Мор отговаря: „Да, но имаме бебета, жени и старейшини, нали? „Много, много е просто. Дайте ни нашите хора и ние ще ви дадем храна и лекарства. Толкова просто.“

В Газа благотворителните организации използват това, което е останало от хранителните ресурси, за да осигурят известна помощ. Махмуд Ал-Кишауи от базираната в САЩ благотворителна организация Pious Projects of America казва: „Опитваме се неуморно всеки ден да протегнем ръка за помощ на тези хора… да им кажем „ние сме с вас, няма да ви оставим да стоите сами“. Ситуацията обаче остава катастрофална.

Снимки: Getty Images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com