Хиляди обвиняеми ще бъдат съдени за неуспешния преврат в Турция

1892
Хиляди обвиняеми ще бъдат съдени за неуспешния преврат в Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

През април, в съдилищата из цяла Турция ще се проведат 39 процеса във връзка с обвиненията за престъпните действия на терористичната група на гюленистите (ФЕТО), сочена за инициатор на опита за преврат от 15 юли 2016 г., при който загинаха 251 души, съобщава "Дейли сабах", цитиран от БГНЕС. Общо 3 244 обвиняеми ще се върнат на подсъдимата скамейка в 14 града, главно в Истанбул и в столицата Анкара.

Според версията на режима на турския президент Реджеп Ердоган ФЕТО, която в продължение на десетилетия беше представяна като благотворителна организация с религиозен подтекст, през 2013 година извърши два опита за преврат чрез проникналите в съдебната и правосъдна система нейни агенти. Групата се провали, но отново опита през 2016 година, този път с внедрени нейни привърженици в армията, твърди Ердоган. Последният опит за преврат бе повратна точка в борбата срещу терористичната група и властите отвърнаха на това с масивни репресии срещу десетки хиляди хора, сочени за тайни членове на групата.

Турция подгони звезда от НБА

Турската прокуратура е поискала от властите в САЩ да екстрадират баскетболиста Енес Кантер, съобщава CNN, цитирана от БГНЕС. Центърът ...

След опита за преврат бяха заведени многобройни дела срещу ФЕТО. През април ще бъдат проведени 13 дела с голям брой обвиняеми. Обвиняемите са предимно военнослужещи, от генерали до офицери. Отделно, през този месец ще бъдат проведени 26 съдебни процеси срещу цивилни членове на ФЕТО за съпричастност към терористичната група и редица други престъпления. Общо 2 296 обвиняеми ще бъдат изправени на подсъдимата скамейка в съдебни процеси, свързани с опита за държавен преврат, докато 948 други ще присъстват на изслушвания в други процеси.

Първото изслушване през месеца е свързано с опита за преврат в генералното командване на жандармерията в столицата Анкара. 245 обвиняеми могат да бъдат осъдени на доживотен затвор.

Днес в Анкара ще се проведе ново изслушване по един от най-големите съдебни процеси, свързани с опита за преврат. 475 обвиняеми са подсъдими в делото за военно-въздушната база в Акънджи. Сред тях е и Акън Озтюрк, бивш генерал, обвинен в това, че е бил лидер на бунтовниците, изпълняващи заповедите на ФЕТО. Въздушната база Акънджи бе команден център за бунта на 15 юли 2016 г., а военните самолети, които излитаха от базата, извършиха въздушни удари срещу президентския комплекс, сградата на парламента и други стратегически места в Анкара по време на опита за преврат.

В Анкара ще се явят пред съда 521 обвиняеми при новото разглеждане на обвиненията за опит за преврат, свързан с превземането на сградата на Генералния щаб на елитните турски въоръжени сили, натоварени със защитата на президента. Други 307 души ще бъдат съдени при едномесечно изслушване за инциденти във военната академия за бъдещи офицери на турската сухопътна армия .

Турция вече не е в състояние на извънредно положение

Режимът на извънредното положение в Турция, който продължи почти две години, беше прекратен. Това съобщи вестник "Йени Шафак", цитиран ...

Съдебните заседания ще продължат до 12 април. Съдебният процес е в последния си етап, като обвиняемите представят окончателната си защита, след като прокурорите са се произнесли и са поискали няколко доживотни присъди за тях. Решението се очаква на 12 април, а ново отлагане на процеса беше забранено.

В процесите срещу ФЕТО, които не са свързани с опита за преврат през 2016 г., 108 обвиняеми ще се явят пред 23-ия Върховен наказателен съд в Истанбул във връзка с известния случай на уреждане на мачове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com