Индия: "бранители на кравите" тероризират месари и търговци

1806
Индия: "бранители на кравите" тероризират месари и търговци
Снимка: Pixabay

В северния индийски щат Харяна местните власти затварят месарницата на Мохамад Идрис и конфискуват ключовете му заради деветдневния фестивал Наваратри - един от най-свещените празници на индуизма.

Идрис работи като месар повече от две десетилетия. През последните няколко години, той и други месари от същия щат са принудени да затварят магазините си по време на индуистките празници. Те остават затворени и всеки вторник, който е специален ден от индуистите. Ако не го направят, може да последва глоба и отнемане на разрешителното им за работа. Или да получат заплахи от националистически групи.

"Вегетарианският национализъм" придобива все по-опасни размери

Месарницата на Идрис е единственото средство за препитанието на петчленното му семейство. "Затворих магазина си заради страх от тълпите. Те идват с пръчки и бият месарите. Дори да подадем сигнал в полицията, знаем, че няма кой да ни чуе", разказва мъжът пред ДВ. Преди той е печелил по около 120 евро месечно, но заради забраната за работа в определени дни е изгубил почти половината си доход. Много от стоката трябва да бъде изхвърляна.

Миналия месец зетят на Идрис - Юсуф, който също е месар, бил нападнат, докато превозна месо. Нападателите го пребили и счупили дясната му ръка. Да бъдеш месар в Индия означава да излагаш живота си на риск всеки ден, споделя Куреши. И да се сблъскваш с такива "бранители на кравите". Тези животни се смятат за свещени в индуизма.

Откакто Нарендра Моди стана министър-председател през 2014 г., в части на страната и особено в тези в Северна Индия мерките, насочени срещу консумацията на месо, нараснаха. Индуистки екстремистки групи като "Вишва Хинду Паришад", "Баджранг Дал" и "Хинду Сена" стоят зад т. нар. вегетариански национализъм.

"Да живее майката крава"

На около 100 километра от магазина на Идрис Дипак Аря, лидер на група бранители на кравите, е събрал свои съмишленици. Мъжете се подготвят за операция по претърсване. Екип на ДВ последва Аря и екипа му по време на незаконния им патрул. Преди да започнат претърсването, бандите скандират: "Да живее майката крава". Те се разделят на групи и претърсват всяко превозно средство, за да проверят дали не е натоварено с крави.

Аря казва пред ДВ, че мюсюлманската общност продава крави и яде телешко, затова основната цел на самообявилата се милиция е да ги "хванат на местопрестъплението". Час, след като патрулирането е започнало, Аря получава информация от свой източник за автомобил, който превозва крави.

Екипът изчаква превозното средство да премине покрай тях, след което бандата сваля двамата мъже от камиона с добитък, изкарва ги от превозното им средство и започва да ги бие. Те се опитват да обяснят, че транспортират кравите към мандра за мляко. Аря настоява екипът на ДВ да спре да снима. Полицейските служители, които са само на метри от тях, не обръщат никакво внимание на насилието.

"Мюсюлманите са тези, които убиват и изяждат нашите крави и накърняват разбиранията на индусите. За да спрем убийството на крави, ние сме готови да дадем живота си. А също и да отнемем живота на тези хора. Няма да спрем в тази мисия", казва уверено Аря.

Част от мащабна кампания срещу мюсюлманите

Писателката Газала Уахаб, която пише по теми като сигурност и ислям, гледа на бандите, бранещи кравите, като на част от по-мащабна кампания срещу мюсюлманите в Индия. Според нея така се наказва и маргинализира икономически това малцинство. "Това, което се случи през последните няколко години, е, че правителството намери удобен начин да отчужди малцинствените общности, да започне вид кампания на омразата срещу тях и да насърчи бандите. Всичко това създаде повсеместен страх в страната", разказва тя пред ДВ.

Но Вишну Гупта, президентът на дясната организация "Хинду Сена", която стои зад кампанията за забрана на месото, вижда в продажбата и консумацията на месо по време на специалните религиозни дни директна атака срещу индуистката култура и ценности. "Мюсюлманите трябва да уважават разбиранията на индуисткото мнозинство и да спрат да продават месо по време на фестивалите и специалните дни. Те ще трябва да платят висока цена, ако не се придържат към това", предупреждава Гупта.

Разпространението на "вегетарианския национализъм" се свързва с нарастването на насилието срещу мюсюлманската общност в Индия. Според Идрис да бъдеш месар в съвременна Индия е опасна професия. Той се страхува за живота си, но няма алтернатива.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com