Иракският премиер даде 72 часа на Иракски Кюрдистан да предаде контрола над летищата си

3958
Иракският премиер даде 72 часа на Иракски Кюрдистан да предаде контрола над летищата си
Снимка: Getty Images

Иракският премиер Хайдер ал-Абади даде на властите в Иракски Кюрдистан 72 часа, за да предадат на централната власт контрола върху своите летища. Съобщението идва ден, след като автономният регион гласува за своята независимост, предаде AFP.

В изказване по време на пресконференция Абади заяви, че неговото правителство ще забрани международните полети от и за Кюрдистан до три дни, ако летищата не бъдат предадени на контрола на Багдад.

Първи данни: Мнозинството иска независимост на Иракски Кюридстан

Повече от 3,3 млн. души дадоха своя глас по време на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, който се проведе в понеделник (2...

Според първоначалните резултати от вчерашния референдум близо 90% от избирателите са подкрепили създаването на независима кюрдска държава. В допитването са участвали 70% от имащите право на глас.

Две летища работят на територията на Иракски Кюрдистан – в регионалната столица Ербил и във втория по големина град Сюлеймания. Там, освен полети на иракския превозвач, се изпълняват курсове и от други държави като Германия, Иран, Йордания, Турция.

По време на пресконференцията Абади отново заяви, че преговори, позоваващи се на резултатите от референдума, са изключени, посочва още БГНЕС.

Въпреки това кюрдският лидер Масуд Барзани призова премиера да започнат преговори, с които да изгладят различията между централната и регионалната власт. „Призовавам Хайдер ал-Абади и другите (иракски официални лица) да не затварят вратата на диалога, тъй като именно диалогът ще реши проблемите“, каза той в телевизионно обръщение.

В автономния Иракски Кюрдистан гласуваха на референдум за независимост

В автономния район Иракски Кюрдистан днес гласуваха на референдум за независимост. Хората се надяват това до доведе до появата на тяхна...

Actualno.com припомня, че междувременно повече от 3,3 млн. души дадоха своя глас по време на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, който се проведе в понеделник (25 септември) в автономния регион на иракската територия. Данните бяха предоставени на телевизия "Ас Сумария" от официалния представител на Върховната независима избирателна комисия по изборите и референдумите Ширван Зарари. По думите му "участие във вота са взели 3 305 925 души", които съставляват общо 72,16% от общо регистрираните гласоподаватели. Над 90% от тях искат независимост и създаване на държава на кюрдите.

Иракски Кюрдистан е неформалното название на кюрдската автономна област, която е със статут на широка автономия на територията на Ирак според Конституцията. Решението за референдума бе взето едностранно от ръководството на Кюрдската регионална автономия.

Бяха открити изборни секции в провинциите Ербил, Сулеймание и Дахук, в района на Тузхурмат в провинция Салахаддин, в Ханекин в Дилая, в населените места Джелавла и Каратепе. Гласуване беше организирано и в провинция Киркук, която според иракската конституция има спорен статус. Освен това референдум се проведе и в райони на провинция Найнава, които са освободени от ислямските терористи на ДАЕШ - Синджар, Махмур, Телкейф, Хамдание, Шейхан, Зуммар, Рабие, Немруд и Бартил.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Служител на "Хамас": Ше хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com