Все повече данни: Иран е помогнал и подкрепил "Хамас" за войната срещу Израел (ВИДЕО)

6222
Все повече данни: Иран е помогнал и подкрепил "Хамас" за войната срещу Израел (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Операцията на "Хамас" срещу Израел е била планирана седмици по-рано с помощта на Иран - ирански инструктори и ирански служители по сигурността. Това твърди в свой материал The Wall Street Journal.

Материалът е базиран на информация от високопоставени членове на "Хамас" и "Хизбула". В него се посочва, че иранските служители са "дали зелена светлина" за атаките по време на среща между тях и "Хамас" в Бейрут миналата седмица, пише БГНЕС.

Офицери от Ислямския революционен гвардейски корпус (ИРГК) са работили с "Хамас" от август насам, за да планират нахлувания от "въздуха, сушата и морето".

Още: Съветът за сигурност на ООН без обща резолюция относно атаката на Хамас в Израел

Върховният лидер на Иран, аятолах Али Хаменей, похвали нападенията, като по-рано тази седмица написа в Twitter, че "ракът на узурпаторския ционистки режим ще бъде изкоренен с ръцете на палестинския народ и силите на Съпротивата в целия регион". От Twitter обявиха, че публикацията на Хаменей е нарушила правилата на платформата.

Часове по-рано говорителят на "Хамас" Гази Хамад заяви, че групировката има пряка подкрепа и съдействие от Иран, който също така обеща, че "ще стои до палестинските бойци до освобождението на Палестина и Йерусалим".

ОЩЕ: Войната в Израел: Най-мрачният сценарий (ВИДЕО)

Официално Иран отрече всякакво участие в безпрецедентните атаки, предприети от "Хамас" в Израел, предаде "Ал Джазира".

"Ние категорично поддържаме непоколебима подкрепа за Палестина, но не участваме в отговора на Палестина, тъй като той се предприема единствено от самата Палестина. Решителните мерки, предприети от Палестина, представляват напълно легитимна защита срещу седем десетилетия потисническа окупация и отвратителни престъпления, извършени от нелегитимния ционистки режим", се казва в изявление на мисията на Иран към ООН.

ОЩЕ: Ирански футболни фенове избухнаха срещу режима, подкрепящ "Хамас" (ВИДЕО)

Боевете продължават

Според CNN в късните часове на 8 октомври в централната част на Израел и в предградията на Тел Авив в имало силни експлозии. Американската телевизия има екип на място.

"Хамас" твърди, че е атакувала международното летище "Бен Гурион", което се намира в непосредствена близост до Тел Авив. В Йерусалим също има боеве - между араби и израелската полиция. Повече ВИДЕА - ТУК:

Според анализаторите от OSINT, в рамките на 48-72 часа Израел ще започне наземна операция в Ивицата Газа. Предвид заплахата на "Хизбула" да атакува от север обаче, все по-често се появяват информация и видеа как Израел трупа значителни сили на север:

Израелската армия не спира интензивните бомбардировки в Газа. Вече има съобщение и за нов високопоставен израелски военен, който е пострадал във военните действия - генерал Роман Гофман. Той е бил ранен при боевете в Сдерот:

Войната в Израел: Обобщение на втория ден (ВИДЕО)

Жертвите се увеличават

Междувременно, броят на убитите във войната дотук прескочи 1100 души. В това число влизат както израелци, така и палестинци - цивилни и военни. Жертвите на Израел са 700, включително 73 войници, ранените - над 2000. Убитите в Палестина вече надхвърлиха 400, ранените - над 2300. Толкова много убити не е имало от войната Йом Кипур, тоест преди половин век.

250 тела на убити са намерени на мястото на музикалния фестивал Supernova, който се проведе в пустинята в Южен Израел, като според някои данни всъщност са 260 - данните за 260 трупа са на израелската аварийно-спасителна служба "Зака", предаде АП. Очаква се дори да има увеличение на броя на загиналите там, защото в района работят няколко медицински екипа:

Междувременно високопоставен член на "Хамас" съобщи, че палестинското движение държи в плен над 100 души. Муса Абу Марзук каза това пред арабскоезичната медия "Ал Гад". По-рано радикалната палестинска групировка "Ислямски джихад" обяви, че има за заложници 30 души.

При атаката си срещу Южен Израел въоръжени бойци отведоха в Газа десетки пленници, включително жени, деца и възрастни. Точният им брой не беше ясен, докато двете групировки не направиха съобщенията си. Израелската армия заяви само, че има "значителен" брой отвлечени, но не даде повече данни. Роднини на отвлечените вече дадоха пресконференция и настояха за повече яснота относно отвлечените им близки.

Същевременно израелският представител пред ООН Гилад Ердан заяви, че няма да има никакви преговори с "Хамас". "Ерата на разговорите с тези диваци приключи. Дойде време да унищожим терористичната инфраструктура на "Хамас", да я унищожим напълно, за да не се повтарят подобни ужаси. Ние сме във война. Нашите граждани са държани заложници в Газа, а ракетните атаки срещу градове продължават. Ние сме напълно фокусирани върху постигането на нашата цел за премахване на тези заплахи за нашите граждани", каза той.

Още: Реална опасност: Франция и Германия засилват охраната на еврейски обекти

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Не искаме повече гробове": Израел почете загиналите във войната

Силно земетресение в района на езерото Байкал

"Човекът Еверест“ от Непал покори върха за рекордния 29-и път

Индонезиец загина от нападение на рядко срещан тигър

ООН призова за незабавно разследване на общите гробове около болници в Газа

Хамас: Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Военният кабинет на Израел единодушно е одобрил разширяване на операцията в Рафах

Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com