Исторически момент - Доналд Тръмп и Ким Чен Ун си подадоха ръце (СНИМКИ)

6867
Исторически момент - Доналд Тръмп и Ким Чен Ун си подадоха ръце (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун си подадоха ръце по време на историческата си първа среща в Сингапур, предаде BBC. Това е исторически момент, тъй като никой действащ американски президент до този момент не се беше срещал със севернокорейски лидер. Но Ким Чен Ун така и не отговори на най-важния въпрос, зададен му от стотици журналисти - ще започне ли Северна Корея ядреното си разоръжаване? Отговорът на този въпрос беше единствено мълчание.

Бившият американски посланик в Южна Корея Кристофър Хил предположи, че все пак КНДР ще се съгласи на разоръжаване, но няма да се съгласи на конкретен срок - точно както беше по времето на Бил Клинтън като президент на САЩ.

Вижте какви коли се движат Ким Чен Ун и Тръмп в Сингапур (СНИМКИ)

Лидерът на КНДР Ким Чен Ун се движи по улиците на Сингапур в автомобил, на който няма държавни регистрационни табели и са инсталирани с...

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ!

Веднага след като завърши първия панел от срещата между двамата, в който те разговаряха сами лице в лице – само с преводачи, започнаха и преговорите на двете делегации, съобщава AFP. Това беше счетано за нещо напълно неочаквано – разговор преди да бъдат уточнени технически детайли, т.е. противоположно на случилото се през 90-те години на XX век, когато имаше среща зад закрити врати между САЩ и Северна Корея по времето на Бил Клинтън.

В екипa на Доналд Тръмп са държавният секретар Майк Помпео и съветникът по национална сигурност Джон Болтън, който е един от най-яростните застъпници на ядреното разоръжаване на КНДР и чиито изказвания не са добре приемани от официален Пхенян – особено това, че Северна Корея я застрашава съдбата на Либия, ако не се разоръжи. В екипа на Ким личи Ким Йонг Чол – човекът, който отиде в САЩ, за да подготви сегашната среща и който е считан за дясна ръка на Ким Чен Ун, севернокорейският външен министър Ри Юнг Хо и предшественикът му Ри Су Юнг. А в дневния ред липсва темата за правата на човека.

Доналд Тръмп и Ким Чен Ун - среща за показ или реален успех?

Първата в историята среща на лидерите на САЩ и Северна Корея Доналд Тръмп и Ким Чен Ун ще има най-вече декларативен характер, а успехът...

Веднага след разговора на четири очи, Тръмп коментира набързо, че срещата е преминала много добре. А южнокорейската агенция Yonhap, цитирана от Агенция "Фокус", съобщи, че американският президент е отбелязал, че отношенията му със Северна Корея са отлични и те ще решат "големи проблеми и дилеми".

От своя страна Ким Чен Ун посочи, че за да има такава среща, е трябвало да бъдат преодолени много препятствия. "Старите предразсъдъци и практики действаха като препятствия в нашия път напред, но ние преодоляхме всички тях и сме тук днес", бяха думите на севернокорейския лидер. Той обяви и, че има интерес от сътрудничество с Тръмп.

Срещата между двамата струва около 20 млн. долара – най-вече разходи за сигурност и за настаняване на всичкия дипломатически персонал, дошъл с Тръмп и Ким.

Малко преди старта на срещата, Тръмп написа в Twitter, че икономическият му съветник Лари Кудлоу е получил сърдечен удар. "Нашият скъп Лари Кудлоу, който работеше толкова много по търговията и икономиката, току що е получил сърдечен удар. В момента той е в медицински център "Уолтър Рийд", гласи казаното от Тръмп.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com