Избори в Израел - ще оцелее ли Нетаняху?

1177
Избори в Израел - ще оцелее ли Нетаняху?
Снимка: Getty Images/Guliver

Израел провежда парламентарни избори. Вотът ще е най-оспорваният от години, коментира BBC според БГНЕС.

Лидерът на дясната партия "Ликуд" и настоящ премиер Бенямин Нетаняху, ще опита да си осигури пети мандат начело на страната. Основните трудности пред него са обвинения в корупция и силната кандидатура на опозицията в лицето на пенсионирания генерал Бени Ганц. Ганц оглавява центристкия алианс "Синьо и бяло" и обещава на израелците по-прозрачно управление от това на Нетаняху.

Чавушоглу с остро изказване и по Израелско-палестинския въпрос

Турският външен министър Мевлут Чавушоглу осъди "безотговорното" обещание на израелския премиер Бенямин Нетаняху за присъединяване на с...

Очаква се нито една формация да не успее да спечели мнозинство в 120-местния Кнесет. Когато започнат да излизат резултатите, около 22:00 часа българско време, ще започнат и преговорите за формиране на управляваща коалиция.

На митинг в Ерусалим Бенямин Нетаняху призова привържениците си да не бъдат "самодоволни" и да отидат да гласуват, защото "левичарите" още имат шанс да спечелят. Стратегията на Нетаняху е да залага на все по-крайни послания, отправени към увеличаващата се група крайнодесни в израелското общество. Подобно послание беше и обявеното намерение след изборите да бъдат анексирани поселения на окупирания от Израел Западен бряг на река Йордан.

Конкурентите на Нетаняху разчитат много на шумно отразените в медиите обвинения в корупция срещу премиера, които той определя като "лов на вещици". Бени Ганц каза на митинг на свои поддръжници, че Нетаняху се опитва да промени законите в Израел, за да не може да бъде осъден.

Последните проучвания на общественото мнение сочат, че "Ликуд" и "Синьо и бяло" са с изравнени позиции и вероятно ще вземат по 30 места в парламента. Фрагментираната политическа система в Израел дава повече шансове на Нетаняху да успее да обедини "Ликуд" с други парламентарно представени групи и да формира правителство.

Тръмп призна Голанските възвишения за част от Израел

Американският президент Доналд Тръмп подписа документ, признаващ израелския суверенитет над Голанските възвишения, предадоха световните...

Германска реакция против Нетаняху

"Федералното правителство, като и нашите съюзници от ЕС, смятаме, че израелските селища в палестинските територии са в нарушение на международното право и са една от основните пречки за преговори между двете страни за решаването на проблема между израелци и палестинци", заяви Мариа Адебахр, говорител на външното министерство на Германия по време на пресконференция. Тази пресконференция беше дадена по повод изказването на израелския министър Бенямин Нетаняху, в което той обявява плана си да разшири строителството на къщи в окупираната територия на Западния бряг. Германия критикува този план, както и предизборното обещание на Нетаняху да анексира еврейските селища в окупирания Западен бряг. Правителството на канцлера Ангела Меркел е "сериозно загрижено" от последните доклади за разширяването на еврейските селища, каза Адебахр.

"Ние стоим твърдо зад международно признати принципи на преговори и мирно решение. Последните изявления за плановете за анексиране на части от Западния бряг, противоречат на това", каза тя.

Израел окупира Западния бряг, включително и Източен Йерусалим по време на арабската война през 1967 година. Политиката на Израел е да приобщи тези земи чрез заселване. Според международното право Западния бряг е "окупирана територия" и еврейските селища там за незаконни. Грубо 650 000 евреи живеят в повече от 100 селища в окупираните Източен Йерусалим и Западен бряг.

Голанските възвишения - борба за петрол и още нещо

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви че Анкара ще предложи казусът с Голанските възвишения да бъде обсъден в ООН, предаде МИА....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

СЗО предупреди за кървава баня, ако Израел атакува Рафах

Десетки загинаха при свлачище и наводнение в Индонезия

Израел ограничава хуманитарната помощ за Газа

Израел с атака срещу военна структура на "Хизбула" (ВИДЕО)

Захарова предупреди Запада: Действия срещу Крим ще получат ответен удар (ВИДЕО)

Силно земетресение разтърси Филипините

25 девствени момичета всяка година: Отрядите за удоволствия на Ким Чен Ун (СНИМКИ)

Четири деца загинаха след израелска атака в Рафах (ВИДЕО)

Експлозии в Московска и Ленинградска област (ВИДЕО)

Китай продължава да оказва натиск върху Тайван

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com