Израел ликвидира втори висш боец на "Ислямски джихад"

2660
Израел ликвидира втори висш боец на "Ислямски джихад"
Снимка: Getty Images

Израел е убил втори високопоставен боец от палестинската групировка "Ислямски джихад", като броят на жертвите на въздушните удари в Газа продължава да расте. Сред 32-ата загинали палестинци, за които се съобщава, шест са деца, има и няколко бойци на ИДП, включително лидерите Халед Мансур и Тайзер Джабари. 253 души са ранени.

Близо 600 палестински ракети и минохвъргачки са били изстреляни по Израел от петък насам, съобщи израелски служител, цитиран от BBC. Тел Авив твърди, че е започнал операциите поради "непосредствена заплаха" от страна на "Ислямски джихад".

ЕС призова за максимална сдържаност от Израел и Палестина

Европейският съюз в събота призова за максимална сдържаност при най-тежката ескалация на насилието в Ивицата Газа от войната миналата г...

Последните събития са най-сериозното изостряне на отношенията между Израел и Палестина след 11-дневния конфликт през май 2021 г., при който загинаха над 200 палестинци и дузина израелци. 

Израелските военни предупреждават, че операцията с кодово име "Разрушителна зора" може да продължи една седмица. От петък до неделя израелската армия в ивицата Газа (палестински анклав, контролиран от ХАМАС) вече е поразила 139 цели на палестинската терористична групировка "Ислямски джихад". Ударите са били нанесени срещу военната инфраструктура на групировката. По време на операцията се унищожават оръжейни складове, ракетни пускови площадки и укрепени постове. Освен това беше унищожен тунелът, използван от терористите за проникване на израелска територия.

Нападенията бяха извършени, след като Израел уби високопоставения лидер на "Ислямски джихад" Халед Мансур при въздушен удар по къща в бежанския лагер Рафах в южната част на Газа. Преди това командирът е преживял пет опита за убийство от страна на израелските военни, които го обвиняват в планиране на бойни операции извън Газа.

„Ислямски джихад“, от своя страна, продължава да изстрелва ракети към израелска територия. От началото на операцията радикалите са изстреляли общо 585 ракети, от които 470 са стигнали израелската страна, а 115 са паднали на територията на палестинския анклав, съобщи армията.

Анкара осъди Израел заради ударите срещу Газа

Турското външно министерство осъди израелските въздушни удари в ивицата Газа и подчерта необходимостта от незабавно прекратяване на инц...

В същото време в небето над градовете на Израел бяха прихванати приблизително 185 ракети. Ефективността на системата за противовъздушна отбрана Iron Dome („Железен купол”), която осигурява защита на Израел от обстрел от Газа, "в пиковите моменти е била 97 процента".

Тази сутрин спасителите в Израел са извадили телата на осем загинали изпод развалините на срутена сграда в град Рафах, включително три жени и дете. В събота имаше данни за 24 загинали, сред които шест деца, както и 203 ранени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Източници: В Израел обмисляли атака срещу Иран в понеделник, но решили да изчакат

Камиони с храни влязоха в Газа от пристанище Ашдот

"Хизбула" удари в Израел с дронове и ракети (ВИДЕО)

За малко да се удави: Спасиха котка от наводненията в Дубай (ВИДЕО)

Нетаняху към Камерън: Израел сам ще взема решенията си

Нямат работа там: Русия изтегля миротворците си от Нагорни Карабах

Стотици евакуирани след изригването на вулкана Руанг в Индонезия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия