Известни наши журналисти: Русия няма да освободи Сирия

8097
Известни наши журналисти: Русия няма да освободи Сирия

Не се знае дали истинските опоненти на Башар Асад са от „Ислямска държава”. Последната информация от Русия е, че руските сили са ударили осем възлови точки на територията на ИД. От Пентагона обаче казват, че руснаците са ударили умерената опозиция в Сирия, при Хомс, посочи журналистката Елена Йончева пред Нова телевизия. Голямата разлика е, че Кремъл посочва конкретни точки на удари, а Пентагона говори с „може би”, добави тя.

Ако умерената сирийска опозиция въобще съществуваше, то е факт, че голяма част от нея се преля към ИД, смята Йончева. Тя припомни, че хиляди джихадисти от кавказки произход се бият на страната на ИД и Путин не иска те да насочат поглед към Русия. Да не забравяме, че като своеобразен министър на отбраната в ИД е човек от грузински произход – т.нар. Омар Чеченеца, припомни журналистката.

Арабските държави: Башар Асад не иска да воюва с "Ислямска държава"

"Сирийският президент Башар Асад не желае да воюва с "Ислямска държава", се казва в съвместно изявление на външните министри на странит...

Това, което Путин прави, не е по-различно от останалите, коментира журналистът Георги Милков. В Сирия армии имат Саудитска Арабия, Турция, Иран, изброи Милков. Защо силите на Саудитска Арабия да се приемат като нещо нормално в Сирия, а руските – не, попита той. Ясно е, че Русия няма да освободи Сирия, но тя си има интереси там, добави журналистът.

Според Панайот Ангарев Русия удря позиции на „умерената сирийска опозиция”, за да отвори коридор за армията на Башар Асад за наземна операция, която да бъде подкрепена от Русия по въздух. Имаше опасност ИД да откъсне северната част на Дамаск, посочи Ангарев. Той каза и, че вероятно Башар Асад ще получи изтребители МИГ-24 (бел. ред. - вероятно се има предвид Су-24).

При всяка война основно оръжие е дезинформацията. Затова трябва да се дават възможно най-много източници на информация за това какво се случва, предупреди Йончева.

Нито САЩ, нито Русия имат интерес техни сили да се сблъскат в Сирия. На война се случва всичко, но генерално Вашингтон и Москва са се разбрали, смята Георги Милков. Той заяви, че Русия се интересува от зоната около Дамаск и Хомс и я нарече „руска зона”.

Der Spiegel: Западът претърпя поражение в Сирия

Западът не предприемаше решителни действия в Сирия срещу „Ислямска държава“ и като следствие най-забележима роля в решениет...

Защо петролът, с който ИД търгува, не влиза в списък със санкции? Този петрол се изнася и през Турция, това е известно. Защо не се пресекат източниците на оръжие за ИДвсички тези въпроси зададе и Елена Йончева. Не смятам, че Русия ще освободи Сирия, Кремъл това не го е заявил, но Русия иска широка международна коалиция, която да вземе отношение относно бъдещето на Сирия, каза още тя.

Бежанската вълна

54% от мигрантите, идващи в Европа, са сирийци. През Гърция 71% от бежанския поток е от сирийци, сочат последните данни на ООН, припомни Йончева. Тя каза, че не вярва в теорията, че бежанската вълна е умишлено предизвикана от САЩ, за да унищожи Европа. Някак САЩ да унищожи най-големия си пазар и партньор, не ми се вярва, съгласи се и Милков. Йончева обаче е категорична, че ако Турция иска да спре бежанците, ще може да го направи. Зоната за сигурност, която Анкара иска, ще позволи свободни полети, тази зона ще е място за прегрупиране на различни сили. Ако си спомняте, в Либия се случи същото, коментира журналистката. Ангарев пък посочи, че Турция нормално се възползва от бежанската вълна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия