Жени и деца изнемогват. Зов за помощ в тази държава

1925
Жени и деца изнемогват. Зов за помощ в тази държава
Снимка: Getty Images

Нощите стават по-студени, а тревогата от разпространение на заразни заболявания расте. В палатковите лагери много хора живеят натясно и очакват спешна хуманитарна помощ. По данни на ООН от серията земетресения в Афганистан са засегнати повече от 154 000 души. Местни медии съобщават, че 2000 души са загинали, а ранените са хиляди.

„Ранените, сред които има много жени и деца, се нуждаят от спешна медицинска помощ", казва за ДВ Нилуфар Никсеяр, която доброволно помага на пострадалите. „Днес бях в три малки села, в които къщите са напълно разрушени. Там тъкмо пристигнаха първите помощи - вода и брашно, с които жените трябва да опекат хляб. Има недостиг на всичко, особено на сухо мляко за децата, сиропи за кашлица или дамски превръзки", допълва тя.

Здравната криза ще се задълбочи

Още: Земетресение с магнитуд 6,3 удари Афганистан

По първоначални преценки на Световната здравна организация (СЗО) над 40 здравни заведения в района са увредени от земетресенията - респективно полагането на грижи за пациентите е много затруднено. Според СЗО над 114 000 души в Афганистан се нуждаят от спешна медицинска помощ, сред тях са и около 7500 бременни жени, немалка част от които са загубили свои близки и роднини.

„Много от тях са били вкъщи по време на трусовете, докато мъжете са били навън - по полето или са се грижили за животните", казва пред ДВ местната активистка Лина Хайдари. По данни на ООН над 90 процента от жертвите на земетресенията в Афганистан са жени и деца. Сред ранените също има много малки деца и жени, които са сериозно травматизирани и се боят от следващи трусове, подчертава Хайдари.

Международните помощни организации предупреждават, че положението може да се изостри с настъпването на зимата. „Молим настоятелно за допълнителни средства в подкрепа на 96 000 деца", казват от УНИЦЕФ. Организацията вече е доставила над 80 тона медицински материали в засегнатия регион.

Може да се разчита само на талибаните?

Още: Ужасът в Афганистан. Убити хора, разрушени сгради. И много отчаяние

Управляващите талибани са създали комисия за справедливо разпределение на помощите сред засегнатите. Говорителят на талибаните Забиула Муджахид подчерта пред ДВ, че тази комисия трябва да гарантира как всеки ще получи нужната помощ, без да се допусне корупция. Много активисти обаче се съмняват, че талибаните са в състояние да се справят с кризата. .

„Необходимо е да намерим начини да помогнем на хората там", казва пред ДВ афганистанската журналистка Зара Джоя, която ръководи в Лондон информационна агенция, концентрирана върху живота на жените и момичетата в Афганистан. „Най-вече жените и децата сега имат нужда от нашата подкрепа. Опитваме се да организираме помощ за тях."

Директните парични преводи са невъзможни. От връщането на талибаните на власт през август 2021 година икономическото положение в Афганистан се е влошило драматично. Заради нарушенията на човешките права САЩ наложиха санкции, страната е изключена от международната система за разплащания SWIFT и парични преводи не са възможни. Изпращането на пари чрез обменни бюра, което доскоро се практикуваше, също вече не е възможно. „В Афганистан парите в брой стават все по-малко. Но дори да ги имаш, не можеш да си купиш много неща, например мляко на прах за децата." И на хиляди хора не им остава нищо друго, освен да разчитат на талибаните.

 

Още: Продължават да вадят хора от руините: 2000 души загинаха след земетресението в Афганистан (ВИДЕО)

Източник: Дойче веле

Силен трус в Западен Афганистан

Еврокомисар настоя да се увеличат парите за хуманитарна помощ за Афганистан

Евакуираха във Франция 5 афганистанки, заплашвани от талибаните

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com