Какво си казаха Путин и Си в началото на срещата в Москва (ВИДЕО)

3398
Какво си казаха Путин и Си в началото на срещата в Москва (ВИДЕО)
Снимка: Kremlin.ru

В следобедните часове на 20 март, понеделник, руският президент Владимир Путин прие китайския лидер Си Дзинпин за двустранна среща в Москва.

"През последните няколко години Китай направи огромен скок напред", каза диктаторът на Си. "В целия свят това предизвиква интерес, а за съжаление, дори и завист".

Си Дзинпин: Китай заедно с Русия ще защитава световния ред

Китай заедно с Русия има решителна готовност да защитава едноцентричната международна система в днешния неспокоен свят и да защитава св...

"Ние се срещнахме тук символично преди 10 години, по време на първото ви посещение като избран представител на Китай. За това време постигнахме напредък в отношенията си. Имаме много общи интереси и цели", заяви още Путин, цитиран от CNN.

Видео от началото на срещата се появи и в сайта на руското президентство - вижте го тук.

Той също така каза на Си Дзинпин, че руското правителство се е "запознало" с предложенията на Пекин относно Украйна. Припомняме, че миналия месец Министерството на външните работи на Китай публикува документ с 12 точки, в който подробно се описва позицията на Пекин за постигане на "политическо решение" за разрешаване на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. В документа се подчертава и противопоставянето на китайската страна срещу използването на ядрени оръжия. Никъде обаче не пише нищо за пълно изтегляне на руските сили от незаконно окупираната територия.

Белия дом: Русия и Китай са сключили брак по сметка, а не по любов

Администрацията на американския президент Джо Байдън заяви, че следи визитата на китайския президент Си Дзинпин в Москва "много, много ...

"Знаете, че ние винаги сме готови за преговори и ще обсъдим всички тези въпроси, включително и вашите предложения", каза Путин. "Разбира се, ще имаме възможност да обсъдим този въпрос. Знаем, че вие се основавате на принципите на справедливостта и на ангажираността с основните положения на международното право".

ОЩЕ: Путин: Отворени сме за политическо и дипломатическо решение на украинската криза

Китай и Русия "споделят едни и същи или някои сходни цели", отвърна Си Дзинпин. "Полагаме усилия за просперитета на нашите страни... можем да си сътрудничим и да работим заедно за постигането на нашите цели".

"Много съм щастлив, че мога да посетя Русия отново по ваша покана. И че Русия е първата страна, която посетих след преизбирането ми за президент на Китай", каза още той на руския диктатор, издирван от Международния наказателен съд заради военните престъпления в Украйна.

Си Дзинпин: Китай и Русия са добри съседи и надеждни партньори

Пекин и Москва са добри съседи и надеждни партньори. Това заяви Си Дзинпин при пристигането си на държавно посещение в руската сто...

Си също така изрази подкрепа за преизбирането на Путин. "Знам, че президентските избори в Русия ще се проведат догодина. Развитието на Русия значително се подобри под вашето твърдо ръководство. Вярвам, че руският народ ще продължи да ви подкрепя", каза той на фона на репресиите срещу гражданите на Руската федерация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Служител на "Хамас": Ше хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com