Китай и Русия с обвинения срещу САЩ заради Северна Корея

3850
Китай и Русия с обвинения срещу САЩ заради Северна Корея
Снимка: Getty Images/Guliver

Китай и Русия обвиниха Съединените щати, че подклажда напрежение на Корейския полуостров. По време на сесия на ООН, Пекин и Москва бяха призовани да обяснят решенията си да наложат вето на проекторезолюция на САЩ в Съвета за сигурност, която би наложила нови санкции на Северна Корея, предаде АФП.

Посланикът на Китай в ООН Джан Джун възрази срещу подхода на Вашингтон към Пхенян, като заяви, че напрежението на полуострова се е "развило до това, което е днес, главно поради нестабилната политика на САЩ", след което отправи призив за облекчаване на санкциите срещу Северна Корея.

Парадокс: Северна Корея пое ръководството на форума за ядрено разоръжаване на ООН

Съвсем изненадващо - Северна Корея пое временно ръководството на Конференцията за ядрено разоръжаване на ООН. Това се случва, след като...

Зам.-посланикът на Москва в ООН Анна Евстигнеева също призова санкциите да бъдат отменени. Северна Корея се нуждае от повече хуманитарна помощ и Запада трябва да спре да обвинява Пхенян за напрежението, каза тя, предаде БГНЕС.

Говорейки от името на Съединените щати, заместник-посланикът Джефри ДеЛаурентис отхвърли обвиненията, като каза, че настоящите санкции и предложенията за добавяне на допълнителни са пряк отговор на действията на Северна Корея. "Търсим диалог с Пхенян без предварителни условия. Предадохме това съобщение и по частни канали, включително лични съобщения на високо ниво от висши служители на САЩ до висши служители на Пхенян", съобщи посланикът.

Вашингтон вярва, че Северна Корея, която тази година извърши рекорден брой ракетни тестове, включително на ракети, които могат да носят ядрени глави, е на крачка да изпробва ново ядрено оръжие. Европейският съюз, заедно с Южна Корея и Япония, смятат, че тестовете показват грубо пренебрежение към резолюциите на ООН и международната общност.

Посланикът на Пхенян Ким Сонг оправда военните изпитания на страната си, като подчерта, че членовете на ООН "ясно посочват, че всяка държава има присъщи права на индивидуална или колективна самозащита".

САЩ искат затягане на санкциите срещу Северна Корея

САЩ искат затягане на санкциите срещу Северна Корея заради изстреляните неотдавна от нея междуконтинентални балистични ракети, способни...

Санкциите са "съществен инструмент" за Съвета за сигурност по време на кризи, твърди представителят на ЕС, шведският посланик Улоф Скуг.

Сесията в сряда беше първата, на която постоянните членове на Съвета за сигурност трябваше да обяснят използването на ветото, - стъпка, изисквана съгласно резолюция, приета от 193-членното Общо събрание на 26 април.

От първото използвано някога вето - от Съветския съюз през 1946 г. - Русия го е използвала 144 пъти, много повече от САЩ, които са го направили 86 пъти. Обединеното кралство е използвало ветото си 30 пъти, докато Китай го е направил 19 пъти, а Франция 18 пъти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com